Jaarlijks kunnen eikenprocessierupsen voor veel overlast zorgen. Vanaf ongeveer half mei krijgen de eikenprocessierupsen microscopisch kleine brandharen. De brandharen kunnen tot en met september vervelende klachten veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen en/of luchtwegen.

Op eikenbomen kan men de rupsen aantreffen. De rupsen gaan 's nachts groepsgewijs, in processie, op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken, dichte spinsels van vervellingshuidjes met brandharen en uitwerpselen.

Beheersing van de overlast

De gemeente Heeze-Leende is druk bezig om de plaagdruk te beheersen van de eikenprocessierups. Voor 2024 hebben we besloten om op minder locaties preventief te gaan behandelen. Hierdoor krijgen wij goed in beeld waar een hoge plaagdruk is en kunnen we de komende jaren gerichter preventief behandelen. De locaties waar wij preventief handelen zijn de locaties waar veel eiken staan in combinatie met het samenkomen van kwetsbare en/of grote groepen mensen. Denk hierbij aan onder andere scholen en sportparken. Dit doen wij op twee manieren namelijk preventief en curatief:

  • Preventief: op het moment dat de larven uit het ei komen worden deze behandeld met een middel op basis van bacteriën. Dit wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde aannemer. In 2024 wordt dit gedaan rondom scholen, sportvelden en speeltuinen. 
  • Curatief: op locaties waar de processierups overlast veroorzaakt, worden nesten zoveel mogelijk verwijderd. De uitvoering hiervan wordt gedaan door een gespecialiseerde aannemer.

Beheersing op eigen terrein                                                                                          

De beheersingsmaatregelen worden uitgevoerd bij bomen welke eigendom zijn van de gemeente. Eigenaren van eikenbomen zijn zelf verantwoordelijk voor de beheersing van de eikenprocessierups. Zij kunnen hun bomen op eigen perceel laten bestrijden door een erkent bedrijf. De kosten hiervan zijn voor eigen rekening.

Hoe voorkom je ongemak?

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied waar mogelijk eikenprocessierupsen zitten, voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ben je in aanraking gekomen met de brandharen van de rups? Verwijder dan alle brandharen door de huid direct na de blootstelling met plakband te strippen. Ga niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zo nodig ook kleren (liefst op 60 °C). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op pagina over eikenprocessierupsen op de website van de GGD(externe link) of bel telefoonnummer 0900 36 86 868

Heb je eikenprocessierupsen gezien op een openbare locatie waar dit overlast kan veroorzaken? Dan kun je dit doorgeven aan de gemeente via de Gemeente app, online via de website(externe link) onder categorie dieren/ongedierte of telefonisch 040 2241400. De gemeente onderneemt dan zo snel mogelijk actie.