Publicatiedatum: 17 juni 2022

De gemeente Heeze-Leende (hierna: “de Gemeente”) en De Bulders Woningbouw C.V. (hierna: “De Bulders”) hebben op 16 december 2015 bouwclaimovereenkomst gesloten met Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij B.V. cq. Van Wanrooij Grondbank B.V. hierna te noemen: “de Ontwikkelaar”, met als doel om een nieuwe woonwijk inclusief bijbehorende voorzieningen en een randweg te realiseren ten zuiden van het dorp Heeze. 

Ter uitwerking van de bouwclaimovereenkomst is De Bulders voornemens een Koop- en Realisatieovereenkomst aan te gaan met de Ontwikkelaar. 

De Ontwikkelaar heeft zich verbonden om de door de gemeente beoogde woningbouw mogelijk te maken, door het verkopen en leveren aan de gemeente van de gronden die de Ontwikkelaar in het plangebied heeft verworven, bouwrijpe kavels in het plangebied af te nemen en de door haar te verwerven bouwrijpe kavels voor eigen rekening en risico te ontwikkelen ten behoeve van het door de gemeente beoogde woningbouwprogramma in het kader van de integrale gebiedsontwikkeling. De Bulders is op grond van de gesloten bouwclaimovereenkomst en daarbij gevoegde model Koop- en Realisatieovereenkomst gehouden om zorg te dragen voor de gronduitgifte aan de Ontwikkelaar. 

In de visie van De Bulders is zij niet gehouden om het voornemen tot het sluiten van de Koop- en Realisatieovereenkomst te publiceren, nu zij geen overheidslichaam is. Zorgvuldigheidshalve draagt De Bulders toch zorg voor publicatie naar analogie van het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778), meer in het bijzonder het bepaalde in rechtsoverweging 3.1.6.

Objectinformatie

Het betreft de gronden kadastraal bekend gemeente Heeze, sectie C, nummers 4478, 3555, 2747, 4584, 3704, 3557, 4498, 4544, 4467, 4471, 3790, 4585, 3564, 3896, 3554.

De Ontwikkelaar is de enige serieuze gegadigde

Naar het oordeel van De Bulders is de Ontwikkelaar de enige serieuze gegadigde die in aanmerking komt voor de hiervoor vermelde voorgenomen verkoop van bouwrijpe kavels ten behoeve van het project De Bulders.

  1. De Ontwikkelaar heeft gronden in het plangebied verworven en met het aangaan van de bouwclaimovereenkomst medewerking verleend aan de integrale ontwikkeling van dit plangebied in ruil voor het verkrijgen van een bouwclaim. Deze overeenkomst is in 2015 op rechtmatige wijze gesloten en zou ook met de wetenschap van voornoemd arrest nu kwalificeren als een rechtmatige overeenkomst. 
  2. Zonder de medewerking van de Ontwikkelaar was en is het niet mogelijk om het betreffende gebied integraal te ontwikkelen. Deze medewerking van Ontwikkelaar behelst onder meer de verkoop van de gronden in het gebied aan de Gemeente. 
  3. De Koop- en Realisatieovereenkomst wordt gesloten ter uitvoering van het bepaalde in de bouwclaimovereenkomst. Indien de gronden aan een derde zouden worden aangeboden of verkocht, zou De Bulders in strijd met de bouwclaimovereenkomst handelen. De belangen van de integrale gebiedsontwikkeling en de zorgvuldige nakoming van de in het verleden gesloten bouwclaimovereenkomst wegen zwaarder dan de belangen van een eventuele potentiële gegadigde om zonder verdere inspanningen, waaronder de aankoop van gronden in het gebied en verkoop en levering van deze gronden aan de Gemeente, en (derhalve risicoloos) mee te kunnen dingen op een of meerdere kavels. 
  4. De integrale gebiedsontwikkeling wordt gerealiseerd op basis van projectmatige woningbouw in deelgebieden. De Ontwikkelaar heeft zich in de bouwclaimovereenkomst reeds hieraan verbonden, evenals het in de deelgebieden (en per deelgebied) projectmatig te realiseren woningbouwprogramma zoals beoogd door de Gemeente. De Ontwikkelaar heeft zich gecommitteerd aan het woningbouwprogramma en heeft voorts toegezegd voortvarend met de woningbouw aan te vangen.

Vervaltermijn

  1. Tegen de voorgenomen verkoop kunnen geen zienswijzen, bezwaren of beroep in de zin van de Awb worden ingediend c.q. ingesteld. Indien u zich niet kunt verenigen met dit voornemen tot verkoop aan de Ontwikkelaar en merkt u zichzelf op basis van de voornoemde criteria aan als belanghebbende, dan dient u dat uiterlijk binnen een termijn van 7 dagen na publicatie van deze bekendmaking, kenbaar te maken door middel van een gemotiveerd bericht per e-mail gericht aan jheijster@heeze-leende.nl te verzenden onder vermelding van “Bericht inzake voornemen tot verkoop De Bulders”.
  2. Indien de Gemeente uw gemotiveerd bericht binnen voornoemde reactietermijn heeft ontvangen, zal ze uw bericht in behandeling nemen,  zo spoedig mogelijk na het sluiten van de reactietermijn uw bericht beoordelen en haar standpunt schriftelijk aan u kenbaar maken. 
  3. Indien u zich niet kunt verenigen met het standpunt van De Bulders zoals bedoeld onder b, dan kunt u uiterlijk binnen 20 dagen na dagtekening van het standpunt een kort geding procedure aanhangig maken bij de bevoegde voorzieningenrechter. Een digitaal afschrift van de dagvaarding dient u tevens per e-mail gericht aan jheijster@heeze-leende.nl te verzenden onder vermelding van “Dagvaarding inzake voornemen tot verkoop De Bulders”.
  4. Bij gebreke van het tijdig inzenden van een gemotiveerd bericht en/of het aanhangig maken van een kort geding, vervalt het recht tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De Bulders Woningbouw, de Gemeente en de Ontwikkelaar worden onredelijk benadeeld, indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst(en) zou worden opgekomen.

Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat de hiervoor aangegeven termijnen, uiterlijke termijnen zijn (vervaltermijn) en dat een verlenging van deze termijnen derhalve niet aan de orde is.