Hulp tijdens Corona
Het Sociaal Team is bereikbaar op 040 224 1455 of via sociaalteam@heeze-leende.nl.
Lokaal
Mensen die hulp nodig hebben (boodschappen, medicatie ophalen, advies, eten koken, een luisterend oor, of andere zaken) of hulp willen bieden kunnen terecht bij:
Heeze
Sociaal makelaar Yvonne Cuijten. Zij is bereikbaar op 06 2909 2376 of via sociaalmakelaar@heeze-leende.nl.
Leende
- Zorgcoöperatie Graaggedaan. Graaggedaan is bereikbaar op 06 3956 2941 of via info@zcgraaggedaanleende.nl.
- Het burgerinitiatief ‘De helpende hand’ van Trots op Blaosdonk en de welzijnsconsulenten slaan de handen ineen. Vrijwilligers die willen meehelpen kunnen zich aanmelden door te reageren via social media(externe link) of 06 5179 9733.
Sterksel
De Helden zijn bereikbaar via helden@sterksel.nu of kijk op www.sterksel.nu(externe link)
Leenderstrijp
- Truus is bereikbaar op 06 2040 4312
- Gonnie is bereikbaar op 06 2167 0818
- Dorpsondersteuners zijn bereikbaar 06 4462 2729
Welzijnsinstelling Cordaad
Praktische hulp
Als u belt met Cordaad proberen medewerkers direct een match te maken. Lukt dat niet direct dan zoeken ze naar andere mogelijkheden om aan de vraag te voldoen. U bereikt Cordaad op 040 253 3443 van maandag tot en met donderdag tussen 08.30 en 16.00 uur en op vrijdag tussen 08.30 en 12.30 uur. De vrijwilligerscentrale van Cordaad heeft voor Heeze-Leende een aparte website: www.goedbezigheezeleende.nu(externe link). Voor informatie over wat het lokale Steunpunt mantelzorg kan doen: www.cordaadwelzijn.nl/wat-wij-bieden-voor/mantelzorgers/heeze-leende(externe link)
Praatje met een Maatje van Cordaadje
Welzijnsinstelling Cordaad is er voor inwoners uit Heeze-Leende, Cranendonck en Valkenswaard met een luisterend oor en meedenken. U bereikt Cordaad op 040 207 1540 van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur voor een praatje.
Taxbus vervoert reizigers Openbaar Vervoer
Door het coronavirus rijden er op dit moment geen buurtbussen meer in Brabant. Taxbus(externe link) dient als tijdelijk vangnet hiervoor.
De Boodschappenmand
Komt u in aanmerking voor deze voedselbank? Kijk dan www.voedselbankvalkenswaard.nl.(externe link)
Landelijk
- Op www.rivm.nl(externe link) staan adviezen en actuele informatie over het coronavirus. Hier kan men ook lezen wat men kan doen als er mensen in de omgeving besmet zijn.
- Naar informatie hoe met mensen die eenzaam zijn in contact te blijven(externe link) tijdens de coronacrisis.
- Een luisterend oor(externe link) is bereikbaar op 088-0767 000, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. U kunt ook chatten de website.
- De Rode Kruis Hulplijn voor een luisterend oor, advies of extra hulp door quarantaine of thuisisolatie. Het Rode Kruis is 7 dagen per week bereikbaar op 070 44 55 888 tussen 09.00 – 17.00 uur. Ook biedt www.rodekruis.nl(externe link) voorlichting over het coronavirus ook middels flyers in het Engels, Arabisch, Turks en Portugees.
- Er is een nieuw gratis online hulpplatform voor mentale klachten. De GgzE zet hierbij haar kennis en kunde in voor iedereen die nu wel een steuntje in de rug kan gebruiken: www.mentalekracht040.nl(externe link)
- Vermoeden van huiselijk geweld? Gaan naar www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl(externe link). Deze website is aangevuld met informatie en tips rondom de Coronacrisis. Bellen kan 24 uur per dag, 7 dagen per week met: 0800-2000, chatten kan dagelijks van 09.00 tot 23.00 via de website: www.veiligthuiszob.nl(externe link)
- Voor mensen met financiële zorgen biedt het Nibud informatie over financiële regelingen en adviezen hoe om te gaan met dalende inkomsten(externe link).
- Mantelzorgers kunnen voor meer informatie over het coronavirus terecht op: www.mantelzorg.nl(externe link)
- Het ARQ Kenniscentrum Traumatische Rouw is een kennis- en informatiecentrum dat informatie biedt bij vragen over hulp bij rouw: https://rouw.arq.org/(externe link)
- Ook is er een kenniscentrum voor publiek over psychosociale ondersteuning in coronatijd: www.impact-kenniscentrum.nl/nl/covid-19/voor-publiek(externe link)
- Voor inwoners die in quarantaine zijn bestaat een brochure met tips en adviezen(externe link).
Informatie voor ouderen
- Op Een Tegen Eenzaamheid(externe link) zijn tips opgenomen om met eenzamen in contact te blijven ten tijde van de coronacrisis. Hier vindt u ook een bulletin om mantelzorgers te ondersteunen.
- ‘Belgezel’ van Humanitas biedt eenzame ouderen mensen in deze regio telefonisch een steuntje in de rug door hen de mogelijkheid te geven een wekelijks ondersteunend en vriendschappelijk gesprek te voeren met een vaste vrijwilliger: bel 06-53 11 02 25
- De KBO-Brabant heeft voor alle leden en niet-leden het project Ons Gesprek opgezet. Een gesprek aanvragen kan door te bellen naar 073-644 40 66 of mailen naar egeelen@kbo-brabant.nl. Vrijwilligers staan klaar om in gesprek te gaan over zingeving, verlies en levensvragen. Bekijk ook de website van KBO-Brabant(externe link).
- Naar informatie hoe om te gaan met mensen met dementie rondom corona(externe link).
- Naar lokale informatie over dementie.
Kinderen, jeugdigen, opvoedtips
- Opvoedinformatie Nederland(externe link) geeft informatie aan ouders over het coronavirus. Daarnaast vind je hier opvoedtips over omgaan met de nieuwe thuissituatie.
- Naar de ‘Top Tien Tips voor opvoeders(externe link) in onzekere tijden.
- Www.mediaopvoeding.nl(externe link) geeft informatie over verantwoord mediagebruik nu kinderen meer thuis zijn.
- Voor iedereen die met jeugd of ouders werkt en voor ouders zelf: www.nji.nl/coronavirus(externe link).
- De kinderombudsman(externe link) helpt leerlingen met vragen over corona op 0800 876 5432.
- Kinderen en jongeren kunnen terecht bij de kindertelefoon(externe link).
- Jongeren kunnen anoniem chatten met JouwGGD(externe link), van maandag tot en met vrijdag tussen 14.00 en 21.00 uur en op zondag van 18.00 en 20.00 uur.
- Vermoeden van huiselijk geweld? Gaan naar www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl(externe link). Deze website is aangevuld met informatie en tips rondom de Coronacrisis.
- Naar informatie voor hulpverleners, of leerkrachten van kwetsbare kinderen(externe link).
- Er is een crisisfonds opgericht voor kwetsbare kinderen thuis(externe link), om hen snel te helpen met spullen die nú noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld met middelen waarmee ze het schoolprogramma kunnen volgen. Het gaat dan om kinderen die uit huis geplaatst zijn, kinderen die thuis wonen met een jeugdbeschermingsmaatregel, kinderen in de maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en AZC’s, en kinderen in de pleegzorg.
- Koraal is een instelling die o.a. werkt met kinderen met een handicap. Op de website van Koraal vindt u de Piekerkaart(externe link) voor kinderen die zich erg bezorgd maken over het coronavirus.
- Ook ’s Heerenloo heeft een pagina met tips voor een leuke en leerzame daginvulling(externe link).
- Garage2020 ontwikkelt alternatieven voor de jeugdhulp vanuit de belevingswereld van kinderen en jongeren en in dit corona-tijdperk zijn zij aan de slag gegaan om niet overmorgen, maar vandaag gezinnen en hulpverleners te ondersteunen. Zo hebben ze een videobeldienst opgezet en ontwierpen een spel om te verbinden en verveling tegen te gaan. Deze en andere tools zijn te vinden op de Corona Toolkit(externe link).
- Het Platform Ouderwijzer biedt ouders een hulplijn voor een luisterend oor, steun en tips tijdens de coronacrisis, de OuderWijzerTelefoon: 085-130 39 59. Bereikbaar op weekdagen van 09.00-12.00, 14.00-17.00 en van 19.00-21.00 uur. In de weekenden is de hulplijn voorouders geopend van 14.00-17.00 uur.
- Een groot aantal tips voor ouders over hoe zij hun kind wegwijs kunnen maken op het internet vind je op: https://www.vpn.nl/faq/kinderen-veilig-online(externe link).
- Voor veel informatie, o.a. voor scholen en kinderopvang: https://ggdhvb.nl/coronavirus(externe link).
Meer handige informatie
- Op de site van Rijksoverheid legt Steffie(externe link) informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. Deze site is vooral ook gericht op mensen met een lichte verstandelijke beperking.
- MEE heeft voor mensen met een beperking en hun naasten een Corona-hulplijn opgezet: 088-465 35 55. Van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar.
- Op www.wijzijnmind.nl/corona(externe link) staat informatie voor mensen met psychische klachten.
- Pharos heeft informatie over het coronavirus en de maatregelen(externe link) in verschillende talen, ondersteund met illustraties.
- De Breinlijn Zuidoost Brabant is een gratis hulpdienst, online en telefonisch bereikbaar op www.breinlijn.nl(externe link) of 085-225 0244. Vragen worden regionaal beantwoord door (leden van) het hersenletselteam van het Netwerk Niet Aangeboren Hersenletsel.
- De Stichting Lezen en Schrijven biedt informatie over Corona in begrijpelijke taal: www.lezenenschrijven.nl/wat-wij-doen/corona-in-begrijpelijke-taal/(externe link)
- Op de website van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland staat een overzicht met informatie voor cliënten gemaakt door allerlei organisaties in de gehandicaptenzorg. In eenvoudige taal met pictogrammen: www.vgn.nl/achtergrond/informatie-voor-clienten(externe link)