75 jaar bevrijding

Gemeente Heeze-Leende is op 20 september 1944 bevrijd. Sindsdien leven we al 75 jaar in vrijheid. Dat willen we samen vieren. Geïnspireerd door het project Brabant Remembers van VisitBrabant heeft burgemeester Paul Verhoeven een aantal partijen bij elkaar geroepen om te bekijken of er draagvlak zou zijn voor een gezamenlijk evenement. Dat draagvlak bleek er te zijn en heeft geresulteerd in het evenement “Heeze-Leende viert 75 jaar bevrijding”.

In het kader van 75 jaar bevrijding worden in de gemeente diverse activiteiten georganiseerd, waaronder een speciale fietsroute, een scholenproject en op 22 september een muzikaal en culinair vrijheidsfestival. Deze dag staat in het teken van ‘leven in vrijheid’. Vrijheid vieren we daarom in de breedste zin van het woord; toen en nu. Op deze dag is er een compleet programma voor jong en oud. Op deze website kunt u meer lezen over deze activiteiten.

 • Fietsroute

  Op Route.nl vind je de fietsroute Bevrijding 75 jaar Heeze Leende Sterksel. Deze route is ongeveer 50 kilometer lang en neemt je mee langs het thema Bevrijding. Daarbij fiets je langs 29 genummerde locaties en meerdere terrassen waar je van een hapje en/of drankje kunt genieten. Elke bezienswaardigheid is voorzien van een QR-code waardoor je het verhaal erachter ook kunt lezen.

 • Scholenproject

  Ook alle basisscholen in Heeze, Leende en Sterksel willen stil staan bij het feit dat in september 2019, Brabant 75 jaar is bevrijd. De Tweede Wereldoorlog was weliswaar nog niet voorbij in september 1944, maar het zuiden was vrij en de rest van Nederland zou later volgen. Alle basisscholen in Heeze, Leende en Sterksel hebben daarom samengewerkt om een scholenproject te maken. Daarin wordt, in het kort, het verloop van de oorlog verteld en staan de leerkrachten van de groepen 7 en 8 en de kinderen uit die groepen, stil bij de bevrijding van onze gemeente in september 1944

 • Vrijheidsfestival

  We leven al 75 jaar in vrijheid. Dat willen we samen vieren. Op zondag 22 september 2019 viert de gemeente Heeze-Leende samen met haar inwoners het VRIJHEID! Festival. Deze dag staat in het teken leven in vrijheid. Vrijheid vieren in de breedste zin van het woord; toen en nu. Op deze dag is er een compleet programma voor jong en oud.

 • Met dank aan

  75 jaar bevrijding wordt mede mogelijk gemaakt door: Rotary Heeze, Heemkundekring HLZ, Vluchtelingenwerk, de basisscholen van Heeze, Leende en Sterksel, de fanfares van Heeze, Leende en Sterksel, Rode Kruis Heeze, Staatsbosbeheer, Oranjecomité Heeze, Oranjecomité Sterksel, de Contactcommissie Leende, AH Boonaerts, Heeze-Leende 24, Ruimte voor Meesterwerken, gemeente Heeze-Leende en Arjen Organiseert.

 • Het MultiCulinaire Festival

  In de gemeente Heeze-Leende verblijven op dit moment ongeveer 170 statushouders/voormalig vluchtelingen. Om hen te helpen om te integreren en kennis te maken met de overige bewoners van de gemeente, hebben vertegenwoordigers van Vluchtelingenwerk, Rotary Heeze en Rode Kruis Heeze-Leende in 2015 het initiatief genomen tot het organiseren van een “meet, greet and eat” festival. Het festival vond voorheen twee maal plaats midden in Heeze, op het Strabrechtplein.

Pagina opties