In verband met het coronavirus zijn er een aantal wijzigingen in onze dienstverlening

Voor u en onze veiligheid volgen ook wij de RIVM-richtlijnen op in de strijd tegen corona. Dit doen we door persoonlijk contact op het gemeentehuis zo veel mogelijk te beperken. Er gelden daarom aangepaste openingstijden. Alleen afspraken die noodzakelijk zijn, gaan door en er is geen vrije inloop. U kunt alleen telefonisch een afspraak maken via 040-224 1400. 

Mondkapje

Als u op afspraak het gemeentehuis bezoekt, moet u een mondkapje dragen.

Online regelen

Misschien kunt u uw vraag ook online regelen en is een afspraak niet nodig. Ga via de homepage bijvoorbeeld naar ‘Verhuizen’ of ‘Paspoort, ID of Rijbewijs aanvragen’. Of typ wat u zoekt in het zoekveld en kijk op de informatiepagina of u dit online kunt regelen. 

Sluit venster

Bestrijding eikenprocessierups

Dit bericht staat in het archief van de website. Onderstaand bericht is meer dan twee weken geleden gepubliceerd.
Afbeelding van tractor die rupsen bestrijdt onder eikenbomen

Ook dit jaar wordt er veel overlast van de eikenprocessierups verwacht. De kleine haren op de eikenprocessierups kunnen tot en met september voor vervelende gezondheidsklachten zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen zorgen. Dit jaar starten we voor het eerst met preventieve bestrijding. 

Start preventieve bestrijding

Dit jaar gaan we de eikenprocessierupsen voor het eerst preventief bestrijden. Degene die dat voor ons gaat doen, de Nationale Bomenbank, start met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups wanneer de eikenbomen blad gaan krijgen. De verwachting is dat dit in de week van 20 april is. Speciale apparatuur benevelt de eikenbomen, voordat de rupsen de brandharen hebben. Dit gebeurt met een biologisch bacteriënpreparaat. Dit preparaat is volstrekt veilig voor mens en andere dieren. Een rups die van het blad eet wordt geïnfecteerd met de bacterie. Het beestje stopt daardoor met eten en gaat binnen twee tot vijf dagen dood.

Welke bomen worden al vóór de overlast behandeld met biologische bestrijdingsmiddel?

Eikenbomen binnen de bebouwde kom worden preventief behandeld. Niet alle eikenbomen mogen preventief behandeld worden vanwege het voorkomen van beschermde vlindersoorten (Dit is geregeld in de nieuwe natuurwet). De nesten van de eikenprocessierups in bomen waar wel beschermde soorten in zitten, worden weggezogen; zogenaamde curatieve bestrijding. Dat betekent dat de rupsen met een soort van stofzuiger weggezogen worden (als de rupsen de brandharen al hebben) om zo de plaagdruk te verminderen en in de hele gemeente te beheersen. Ook buiten de bebouwde kom wordt op plaatsen waar het mag en op basis van schouwresultaten van 2019 naast de curatieve bestrijding ook preventief bestreden.

Vraag en antwoord

Waarom waren er in 2019 zoveel eikenprocessierupsen?

In 2019 heeft onder andere het mooie weer vroeg in het jaar de hoge plaagdruk veroorzaakt. Ook was landelijk de beschikbaarheid van bestrijders te laag om deze plaagdruk te beheersen. Dit jaar bestrijden we in onze gemeente daarom ook preventief. Hiermee willen we de overlast beter beheersen. Dit is echter geen garantie!

Wat moet ik doen als ik eikenprocessierupsen in mijn tuin heb?

Probeer de rupsen niet zelf te verwijderen! Bel hiervoor een (lokaal) gespecialiseerd bedrijf zoals een boomverzorger. Het is ook niet toegestaan om werkzaamheden te verrichten aan bomen op gemeentelijk eigendom. Denk hierbij aan het ophangen van vogelhuisjes, omwikkelen met plastic folie enzovoort. Maak in plaats hier van melding bij de gemeente. Dat kan op 040-224 1400 of via ons online formulier (categorie dieren / ongedierte). We ondernemen dan zo snel mogelijk actie.

Melding maken?

Heeft u eikenprocessierupsen gezien op eigendom van de gemeente waar dit overlast kan veroorzaken? Geef dit dan aan ons door op 040-224 1400 of via ons online formulier (categorie dieren / ongedierte). We ondernemen dan zo snel mogelijk actie.

Ik ben in aanraking geweest met brandharen. Wat moet ik nu doen?

Ben je in aanraking geweest met een rups of zijn brandharen? Krab of wrijf dan niet! Was of spoel de huid en ogen goed uit met water en was zo nodig al je kleren. Beter is natuurlijk om elk contact met de rupsen te vermijden.

Handige links

(foto van Nationale Bomenbank)


UPDATES

Nieuwsbericht 17 april - Helpt plastic om bomen tegen de eikensprocessierups?

Pagina opties