Blauwalg in visvijver Leende

Waterschap De Dommel heeft tijdens een meting voor het eerst dit seizoen blauwalg aangetroffen in gemeente Heeze-Leende, in de visvijver in Leende. Blauwalg kan schadelijk zijn voor de gezondheid, vandaar dat de gemeente inwoners adviseert om voorlopig niet te gaan vissen in deze vijver en ook uw hond niet in de buurt van het water te laten komen.

Gevolgen van blauwalg

Blauwalg ontwikkelt zich voornamelijk bij hogere temperaturen in de lente en in de zomer. Ook komt het voor in stilstaand water, bijvoorbeeld in vijvers die zich in woonwijken bevinden, en in zwemplassen. Contact met oppervlaktewater waarin blauwalg zit kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan dit maag- en darmklachten veroorzaken. Honden kunnen beter niet in met blauwalg besmet water zwemmen. Ook adviseren wij om daar niet te vissen.

Waarschuwing en informatie

Waterschap De Dommel plaatst waarschuwingsborden bij de besmette waterpartij. Zodra het waterschap in hun volgende metingen geen blauwalg meer meten verwijderen zij de borden. Meer informatie over blauwalg is te vinden op www.dommel.nl/blauwalg-en-botulisme. Op de website vindt u een actueel overzicht van locaties met blauwalg en informatie over de risico’s. Zodra er bij een volgende meting geen blauwalg meer geconstateerd wordt, dan informeert de gemeente de inwoners hierover via de nieuwsbrief en sociale media.

Pagina opties