Brabantsedag ook schoonste theaterparade van het jaar

Dit bericht staat in het archief van de website. Onderstaand bericht is meer dan twee weken geleden gepubliceerd.

Dat de Brabantsedag de grootste theaterparade van het jaar is, is bekend. Dit jaar kunnen we ook stellen dat de Brabantsedag de schoonste theaterparade van het jaar is! Voor de tweede keer werden bij de verschillende ingang papieren zakjes uitgedeeld aan het publiek en werden de volle afvalzakjes aan het einde van de parade opgehaald. Dat resulteerde dit jaar in ruim 5500 uitgedeelde afvalzakjes en 60 volle kliko’s opgehaald afval, in totaal zo’n 14 m3 afval dat niet op de straten van Heeze bleef liggen.

Al jaren is de gemeente Heeze-Leende in samenwerking met Stichting Brabantsedag Heeze bezig om de parade vrij te houden van afval. In eerdere jaren hadden buitendienst en opruimploegen hun handen vol aan het vele zwerfafval dat na de parade achterbleef. Vorig jaar is voor het eerst groots ingezet op een schone theaterparade en dat was al een succes. Dit jaar is de aanpak verder uitgewerkt en heeft het een zeer goed resultaat opgeleverd: schone straten en een mooi Heeze. Naast het uitdelen en ophalen van afvalzakjes zijn alle afvalbakken voorzien van ‘Schone-Theaterparade-bestickering’ en zijn op de verschillende sfeerpleinen ook afvaleilanden ingezet.

Dat deze aanpak een succes is, is ook vooral te danken aan het publiek. Er werd enthousiast gereageerd op de afvalzakjes. Velen hebben allereerst, net als het promotieteam, met een papieren zakje op hun hoofd rondgelopen, voordat het zakje een afvalzakje werd. Daarnaast blijkt uit de positieve reacties, “Ow, dat is een slim idee, wat handig zo’n zakje”, dat de aanpak omarmd is door het publiek. De overvolle afvalwagen geeft aan dat vervolgens massaal gehoor is gegeven aan het gebruik van het zakje tijdens de parade. En dat is mooi, want samen zorgen we voor de schoonste theaterparade van het jaar!

De totale actie tijdens de Brabantsedag is onderdeel van de aanpak zwerfafval van de Gemeente Heeze-Leende. In samenwerking met AJC projectmanagement heeft de gemeente enkele speerpunten waar jaarlijks op wordt ingezet rondom het thema Zwerfafval en Duurzaamheid. Naast de Brabantsedag worden op de scholen in de gemeente elk jaar gastlessen verzorgd en willen we middels de Schoonmonitor nog specifieker inspelen op zogenaamde hotspots.

Pagina opties