De week tegen eenzaamheid: een klein gebaar kan het verschil maken

Dit bericht staat in het archief van de website. Onderstaand bericht is meer dan twee weken geleden gepubliceerd.

In de Week tegen Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal. De Week tegen Eenzaamheid 2021 is van 30 september t/m 7 oktober. Volgens de cijfers van de Gezondheidsmonitor uit juni 2021 voelt 1 op de 10 Nederlandse volwassenen zich eenzaam. Nog eens 1 op de 3 Nederlanders heeft er wel eens last van. Ouderen hebben er het meest mee te maken. Meer dan de helft van de 75-plussers voelt zich eenzaam. De boodschap van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport luidt ‘Een klein gebaar kan het verschil maken’. Het is een oproep om extra aandacht te geven aan ouderen die zich eenzaam voelen.  In Heeze-Leende zetten we ook in op het tegengaan van eenzaamheid en worden er verschillende activiteiten georganiseerd, maar iedereen kan een handje meehelpen.

​ “Eenzaamheid is niet opeens verdwenen nu er weer meer activiteiten georganiseerd kunnen worden, in tegendeel. Daarom is het belangrijk dat we extra aandacht aan elkaar geven. Een telefoontje of een appje kan al het verschil maken. Maak eens een praatje met iemand waarvan je vermoedt dat die zich alleen voelt of nodig iemand uit voor een kop thee. Het zijn dit soort kleine gebaren die een wereld van verschil kunnen maken.”

Strijd tegen eenzaamheid in Heeze-Leende

In Leenderstrijp zijn twee dorpsondersteuners actief, Truus Joppen en Anja van der Kruis.

Zij zijn de verbindende schakel tussen de inwoners, groot en klein. In het kader van strijd tegen eenzaamheid is er een maandelijks eetpunt in D’n Herd van Streejp, wordt er wekelijks jeu de boules, kaarten en wandelen georganiseerd en is er een leesclub. Voor meer informatie over de deze activiteiten: bel de dorpsondersteuners op 06-44622729 of kijk op www.leenderstrijp.com.

Een klein gebaar helpt

Iedereen kan iets betekenen voor iemand die zich eenzaam voelt. Uit een peiling blijkt dat veertig procent van de ondervraagde 65-plussers zelf zo iemand kent. Ze zijn graag bereid iets extra’s te doen voor die persoon zodat die zich minder alleen voelt. Ze willen bijvoorbeeld bij diegene op bezoek gaan, uitnodigen voor een kop koffie of een extra telefoontje plegen. Bijna driekwart van de alleenwonende 65-plussers die zich weleens alleen voelen, denken echter niet dat andere mensen iets voor hen willen doen. Terwijl ze het juist heel fijn zouden vinden als er mensen zijn die naar ze omkijken deze zomer. Een klein gebaar kan voor hen het verschil maken.

Signaleer je eenzaamheid in je omgeving? Maak een praatje, bedenk iets om te doen, bied een luisterend oor en kijk samen wat er mogelijk is. Benieuwd hoe? Zie www.eentegeneenzaamheid.nl

Pagina opties