Gladheid bestrijden

Sneeuwschuiver

In de wintermaanden is de kans op gladde wegen en paden groter. De gemeente zorgt op een aantal manieren voor goed begaanbare wegen en paden, maar inwoners kunnen uiteraard ook zelf een aantal maatregelen treffen.

Strooiroutes

De gemeenten Cranendonck en Heeze-Leende houden samen met de strooidienst Combinatie Gladheidbestrijding Ballast Nedam – Strukton de hoofdwegen in de winter zo begaanbaar mogelijk. We kunnen niet elke straat, of stoep of ieder fietspad ijsvrij houden. Daarom maakt de strooidienst gebruik van strooiroutes. De strooidienst strooit eerst de belangrijkste doorgaande wegen en fietspaden en toegangswegen tot wijken.

Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt extra gestrooid. Extra strooien gebeurt alleen tijdens de normale werktijden van maandag tot en met vrijdag en wanneer de zoutvoorraad voldoende is.

De tekeningen van de strooiroutes zijn te vinden op https://www.heeze-leende.nl/gladheid.

Wat kunt u zelf doen?

Maak bij sneeuwval uw straat of stoep sneeuwvrij met een sneeuwschuiver en veeg dit na met een bezem. Hierna kunt u strooien met strooizout dat verkrijgbaar is bij de meeste bouwmarkten. Denkt u ook aan buurtbewoners die bijvoorbeeld slecht ter been zijn?

Hoe is de gladheidbestrijding georganiseerd?

De strooidienst Combinatie Gladheidbestrijding Ballast Nedam – Strukton werkt voor de gladheidbestrijding samen met hun ketenpartner JS Infra uit Sterksel. Vanuit Sterksel wordt met 7 voertuigen uitgerukt om alle wegen tijdig te voorzien van zout. Door deze strooidienst worden in de gemeenten Cranendonck en Heeze-Leende ca. 145 km hoofdroutes en ca. 100 km fietspaden gestrooid. Het strooiseizoen loopt van half oktober tot april in het volgende jaar. Alle medewerkers in de gladheidbestrijding zijn in die periode 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar en inzetbaar. Na een oproep zijn bij preventieve strooiacties genoemde wegen binnen 2,5 uur na aanvang voorzien van een laagje zout.

De gemeente Cranendonck en Heeze-Leende zijn samen met alle andere gemeenten in de regio aangesloten bij de Centrale Alarmering Gladheid Regio Eindhoven. De coördinatie wordt uitgevoerd door de gemeente Eindhoven. De dienstdoende chef gladheidbestrijding van de gemeente Eindhoven bewaakt samen met Rijkswaterstaat, dag en nacht de weerssituatie via de verkregen weergegevens van het weerbureau en onderhoudt contacten met de Provincie, Rijkswaterstaat en de meldkamer politie. De dienstdoende chef gladheidbestrijding van de gemeente Eindhoven geeft bij gladheid een regionaal alarm af. Dit alarm komt terecht bij de Combinatie Gladheidbestrijding Ballast Nedam – Strukton die vervolgens de gehele actie verder in gang zetten.

In het seizoen 2020 - 2021 zijn bij de gladheidbestrijding zijn in gemeente Cranendonck en gemeente Heeze-Leende:

  • 23 preventieve acties uitgevoerd (preventief zout strooien). Bij deze actie is ca. 133 ton nat strooizout gebruikt. 
  • 5 acties uitgevoerd gericht op het opruimen van sneeuw, zoals sneeuwruimen en zout strooien. Voor het sneeuw ruimen zijn ca. 767 ton droog strooizout verwerkt.

Pagina opties