Gratis gastlessen en leskoffer duurzame wereld voor basisscholen

Dit bericht staat in het archief van de website. Onderstaand bericht is meer dan twee weken geleden gepubliceerd.

Gemeente Heeze-Leende biedt dit jaar alle basisscholen en de buitenschoolse opvangcentra gratis gastlessen aan over een duurzame wereld! Thema’s zoals zwerfafval, afvalscheiden, het belang van recyclen en voedselverspilling komen daarin aan bod. Daarnaast krijgen de allerjongste groepen een leuk prentenboek over de plasticsoep.

De gemeente Heeze-Leende heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wil op allerlei manieren bijdragen aan een duurzame samenleving en een beter milieu. Daarom is gekozen om het al goed lopende project ‘Gastlessen Zwerfafval’ uit te breiden met andere duurzaamheidsvraagstukken, zoals voedselverspilling en recyclen van elektronisch afval. Ook de jonge kinderen worden op een leuke en speelse manier betrokken bij de onderwerpen. Voor de leerlingen van groep 1 tot en met 4 is er een speciale leskoffer ontwikkeld die alle basisscholen gratis ontvangen. In de groepen 5 tot en met 8 gaat de aandacht van de gastlessen naar de global sustainable goals van de Verenigde Naties, zoals duurzaamheid en klimaat.

Leskoffer

Alle basisscholen in de gemeente krijgen een gratis leskoffer voor groep 1 t/m 4. Naast les- en knutselmateriaal zit er een superleuk prentenboek van de Klimaatjes in over de plasticsoep.

Gastlessen

De gastlessen gaan over de actuele thema’s ‘Van zwerfafval naar afval’ en ‘Van afval naar grondstof’. Nieuw dit jaar zijn het thema ‘Voedselverspilling voorkomen’ en de ‘E-Waste-race’.  Ook dit jaar kunnen de kinderen weer meedoen aan de fotowedstrijd en mogelijk Robbie de Meccanoid Robot winnen voor hun school.

Ervaren gastdocenten nemen de kinderen mee in de wereld van afval. Wat is zwerfafval? Is een bananenschil in de bosjes net zo schadelijk als een plastic flesje? Wat gebeurt er met zwerfafval in de natuur? Wat is ‘plasticsoep’ en hoe ontstaat die? In de bovenbouw is de gastles meer gericht op afvalscheiden, recyclen en duurzaam gebruik. Samen gaan de kinderen op zoek naar oplossingen voor (zwerf-)afval en spelen ze het (zwerf-)afvalspel, gevolgd door (zwerf-)afval onderzoek en opruimen in de wijk.

Bij het thema Voedselverspilling maken leerlingen kennis met verspilling en voedselschaarste en maken ze hun eigen smoothie op kliekjesdag. Bij deelname aan de E-waste race zamelen ze zoveel mogelijk oude elektronische apparaten in, van thuis en in de wijk. De school die het meeste heeft ingezameld, wint een schoolreisje naar de Ontdekfabriek.

De gastlessen duren tussen de 1 en 2 lesuren en zijn bedoeld voor kinderen van  8 tot 13 jaar. De organisatie en alle materialen worden door de gemeente en AJC projectmanagement verzorgd. De lessen kunnen ingepland worden tot en met december 2019. BSO’s kunnen het zwerfafvalproject ook tijdens de schoolvakanties boeken.

Doet jullie school of BSO dit jaar ook (weer) mee? De gastlessen zijn geheel gratis en worden volledig verzorgd door een ervaren gastdocent. Scholen en BSO-locaties kunnen zich aanmelden bij gemeente Heeze-Leende via judith@facetgovernment.nl.

Pagina opties