Helpt u mee om Afrikaanse varkenspest te voorkomen?

Dit bericht staat in het archief van de website. Onderstaand bericht is meer dan twee weken geleden gepubliceerd.

De Afrikaanse varkenspest is in opmars in (Oost-)Europa. Een ernstige dierziekte die niet besmettelijk is voor mensen, maar die wel miljoenen gehouden varkens en wilde zwijnen bedreigt. En dat vraagt om aandacht! Ook u kunt iets betekenen in de strijd tegen de verspreiding van deze ziekte.

Onze varkens lopen risico

Voor besmette dieren betekent de Afrikaanse varkenspest namelijk een lijdensweg die uiteindelijk resulteert in de dood van het dier! De dreiging van de ziekte is ook voor ons land steeds groter. Dat betekent dat de varkens die mensen hobbymatig houden én de varkens van onze boeren, inmiddels een serieus risico lopen.

Daarom slaat Europa de handen ineen en werkt men op internationaal niveau samen om de ziekte te bestrijden. Zo is er regelmatig overleg en ieder land treft maatregelen om verdere verspreiding proberen te voorkomen. Denk daarbij aan het tijdelijk afsluiten van gebieden en het creëren van bufferzones. Het doel daarvan is zorgen dat besmette dieren zich niet verder verspreiden in nieuwe gebieden. Maar er is meer nodig. En u kunt helpen!

Gooi etensresten altijd in een afgesloten afvalbak

Naast de besmetting door zieke dieren onderling, wordt het virus namelijk ook overgebracht via besmet varkensvlees, zoals ham of worst. Wilde zwijnen kunnen dus besmet raken als zij besmette levensmiddelen vinden en opeten, omdat het virus daar in zit. Daarom het dringende verzoek om géén etensresten in de natuur weg te gooien en deze uitsluitend achter te laten in een afgesloten afvalbak! Op die manier helpt u gericht mee om deze ziekte waar mogelijk buiten de deur te houden!

Waarschuwingsborden in onze gemeente

Om deze boodschap en de oproep breed te verspreiden is er een uitgebreide informatiecampagne gestart met een heldere uitleg over de situatie en een oproep om oplettend te zijn. Zo komen er op verschillende locaties borden te staan. Ook in onze gemeente. Mochten er nog vragen zijn of heeft u behoefte aan meer informatie over de Afrikaanse varkenspest? Op www.nvwa.nl is alle informatie te vinden.

Pagina opties