Kloostervelden wint juryprijs Brabantse Stijlprijs 2021

Dit bericht staat in het archief van de website. Onderstaand bericht is meer dan twee weken geleden gepubliceerd.
""

Kloostervelden Sterksel is als winnaar geëindigd van de vijf finalisten die waren genomineerd voor de Brabantse Stijlprijs 2021. Ongelooflijk trots zijn we op iedereen die heeft bijgedragen aan het winnen van deze mooie prijs, zowel gemeente Heeze-Leende, projectontwikkelaar CRA Vastgoed en expertisecentrum Kempenhaeghe, alsook alle betrokkenen van onderaannemers tot cliënten, familieleden en bewoners van deze bijzondere wijk.

De Stijlprijs is georganiseerd door de provincie Noord-Brabant om bijzondere Brabantse initiatieven onder de aandacht te brengen. In 2021 draaide het allemaal om nieuwe en originele vormen van wonen die net even anders zijn en die inspelen op de behoeften van deze tijd. Vandaar het thema ‘Een thuis voor iedereen’. Een thema dat de jury bij Kloostervelden vond passen voor de innovatieve wijze waarop met behoud van erfgoed de maatschappij naar binnen is gehaald en hoe bewoners met elkaar en het dorp in contact zijn gebracht. De jury roemde met name de kracht van samenwerking en volhoudendheid bij het project door alle betrokken partijen.

Omgekeerde integratie

In de afgelopen jaren is het voormalige instellingsterrein in Sterksel getransformeerd tot de wijk Kloostervelden, waar 176 mensen met een ernstige beperking samen met 450 nieuwe bewoners een open, inclusieve gemeenschap vormen. Rondom het oude Kloostergebouw zijn (zorg)woningen gebouwd, zijn dagbesteding, horeca en recreatie geïntegreerd en zijn wandel- en fietspaden aangelegd. Het proces van ‘omgekeerde integratie’ is vormgegeven in deze nieuwe wijk, waar kleine dingen ertoe doen. De cliënten van Kempenhaeghe zien kinderen in de wijk spelen of buren hun hond uitlaten. Iedereen is welkom in het restaurant, de wijkboerderij, speeltuin en ook de beleefroute is een absolute aanrader. Op deze manier worden ontmoetingen optimaal gefaciliteerd.

Verbinden

Wethouder Frank de Win: “Als gemeente zijn we trots op de wijk Kloostervelden als wijk van Sterksel. De wijk is omgevormd van instellingsterrein naar een zeer bijzondere wijk. Leuk dat we de stijlprijs gewonnen hebben."

Directeur Centrum voor Epilepsiewoonzorg Kempenhaeghe Antwan van Ooijen: “De integratie in de wijk is goed gelukt door met elkaar een levendige omgeving te realiseren voor zowel de oorspronkelijke Kempenhaeghe bewoners als de nieuwe buren. Saamhorigheid, verbinding en inclusiviteit zijn hierin belangrijke pijlers. Als Centrum voor Epilepsiewoonzorg zijn we een van de hoofdbewoners van deze prachtige wijk. We zien hier een inclusieve samenleving waarin mensen er echt zijn voor elkaar. Samen zetten we ons in voor een thuis voor iedereen."

Algemeen Directeur Robert van Boldrik van VB Groep: “Ruim acht jaar hebben we als CRA Vastgoed (ontwikkelaar) en Huybregts Relou (bouwbedrijf) nauw samen gewerkt met alle partijen aan een uniek stukje samenleving midden in de natuur. Uniek omdat we al zo lang met zoveel verschillende samenwerkingspartijen en belangengroepen de neuzen dezelfde kant op hebben staan. Door de gebruikers centraal te stellen leveren we een bijdrage aan een duurzame en prettige leefomgeving.”

 ‘Een thuis voor iedereen’

De bijzondere woonwijk Kloostervelden krijgt steeds meer zichtbaarheid en kan mogelijk een inspiratiebron zijn voor toekomstige plekken waar wordt gestreefd naar inclusiviteit en ‘een thuis voor iedereen’.


Persbericht Provincie Noord-Brabant

Winnaar Stijlprijs 2021 provincie Noord-Brabant: Kloostervelden in Sterksel

’s-Hertogenbosch, 8 december 2021 – De winnaar van de Brabantse Stijlprijs 2021 ‘een thuis voor iedereen’ is Kloostervelden in Sterksel. Juryvoorzitter Erik Ronnes, gedeputeerde Ruimte en Wonen, heeft dit vandaag bekendgemaakt. Kloostervelden ligt op het voormalige instellingsterrein Providentia en is omgevormd tot een gevarieerde woonomgeving, waar mensen met en zonder beperking samen leven, wonen en zorgen. De woonwijk heeft allerlei voorzieningen, zoals een moestuin, een wijkboerderij, een natuurpad, een kunstroute en een bloementuin. De winnaar krijgt  een speciaal ontworpen trofee door kunstenares Simone van Bakel.

De Brabantse Stijlprijs van de provincie Noord-Brabant geeft aandacht aan de manier waarop Brabanders samenwerken aan een mooie en fijne leefomgeving. Voor deze derde editie zocht de provincie naar vormen van wonen die net even anders zijn. Die inspelen op de behoeften van deze tijd. Initiatieven waar samen leven een belangrijke rol speelt en waarbij iedereen kan meedoen. Betaalbaar en met oog voor de omgeving en voor de medemens. Uit 30 inzendingen zijn 5 finalisten gekozen. Naast winnaar Kloostervelden in Sterksel waren dat Gezinshuis El Noor in Breda, De Lindehoeve in Tilburg, het NRE-terrein in Eindhoven en Bewust Wonen Werken Boschveld in 's-Hertogenbosch.

Kloostervelden: een écht thuis voor iedereen

“Doorzettingsvermogen, de kracht van samenwerken, innovatie, lef, passie en ontwerpkracht: er is één project waarin dit volgens de jury optimaal samenkomt”, aldus gedeputeerde Ronnes over de winnaar. “Een project met oog voor zowel de grote ruimtelijke samenhang als voor het kleinste detail. Waar gedreven mensen elkaar jarenlang hebben vastgehouden om het samen voor elkaar te krijgen. Waar vanuit waarden van het verleden een nieuwe woongemeenschap is ontstaan, een écht thuis voor iedereen.”

'Prijs voor ons allemaal'

Hilke Huysinga, ambassadeur van het project Kloostervelden, is heel blij met deze erkenning: "Er zijn zoveel dingen nu te zeggen. Maar het belangrijkste is dat ik aan de hele achterban, dus van cliënten tot familie tot ouders, van mensen in Sterksel tot de gemeente Heeze-Leende en alle betrokken aannemers kan zeggen 'we hebben het allemaal samen gedaan en deze prijs is voor jullie allemaal'." 

Eervolle vermelding en publieksprijs voor Gezinshuis El Noor

Er is één project dat de jury bijzonder heeft geraakt als het gaat om ‘een thuis voor iedereen’, door de medemenselijkheid die het uitstraalt. Dit is Gezinshuis El Noor in Breda van de familie Yaqini. Hoe eenvoudig de ruimtelijke ingreep ook lijkt, voor de woningbouwvereniging Alwel is dit geen alledaags project waarvoor ook zij lof verdient. Daarom heeft de jury besloten om Gezinshuis El Noor te belonen met een eervolle vermelding. Gedeputeerde Ronnes: "Het zijn de mensen die het doen die ook het verschil maken." Jamila Yaqini van El Noor vond het super: "Ik bedank iedereen die op ons gestemd heeft en vertrouwen in heeft. Ik hoop dat we anderen inspireren, het is supermooi werk."  

Het Brabantse publiek onderschrijft dit overigens. Dit project won met ruime voorsprong ook de stemmen voor de publieksprijs. Gezinshuis El Noor kreeg maar liefst 7.062 van de 10.324 uitgebrachte stemmen. Kloostervelden kreeg 1.939 stemmen, De Lindehoeve 593, het NRE-terrein 390 en Bewust Wonen Werken Boschveld 340 stemmen. De publieksprijs, een geldbedrag van 2.500 euro, is uitgereikt door Nico Heijmans, lid van de commissie Wonen in Provinciale Staten.

Pagina opties