Maak het oplichters niet te makkelijk! Meekijken bij pinnen

Dit bericht staat in het archief van de website. Onderstaand bericht is meer dan twee weken geleden gepubliceerd.
Meekijken bij pinnen

Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ besteden we de komende weken aandacht aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing.

Deze week: Meekijken bij pinnen

Meekijken bij pinnen

Let goed op als u pint. Regelmatig proberen criminelen over de schouder mee te kijken om te zien welke pincode iemand intoetst. Bijvoorbeeld bij de kassa, in de winkel of door vlak achter iemand te gaan staan bij een geldautomaat. Als ze u vervolgens ook uw pinpas afhandig maken, bijvoorbeeld met behulp van een babbeltruc of door zakkenrollerij, halen ze zoveel mogelijk geld van uw rekening.

Waar moet u op letten?

  • Scherm bij het intoetsen van uw pincode de toetsen af met uw hand of portemonnee;
  • Staat iemand te dicht achter u, vraag dan om meer privacy;
  • Laat u niet afleiden tijdens het pinnen.

Daarnaast is het goed de daglimiet voor het pinnen met uw pas te beperken. Betaalvereniging Nederland adviseert daarnaast om zoveel mogelijk contactloos te betalen. Dan hoeft u meestal geen pincode in te toetsen en kan deze ook niet worden afgekeken. Veilig contactloos betalen zónder pincode is mogelijk bij bedragen tot en met 50 euro.

Bent u toch slachtoffer geworden?

  • Meld verlies of diefstal van uw betaalpas onmiddellijk bij uw bank en laat uw pas blokkeren;
  • Doe altijd aangifte bij de politie.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over veilig betalen op www.veiligbankieren.nl.

Webinars

De komende weken vindt er iedere dinsdag om 10.30 uur een webinar plaats over het thema van die week. Het webinar wordt gepresenteerd door Catherine Keyl. Een panel van experts geeft meer tips en adviezen. U kunt de webinars rechtstreeks bekijken of terugkijken.

Pagina opties