Maak het oplichters niet te makkelijk! Phishing (via bijvoorbeeld nepmailtjes)

Phishing

Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ besteden we vier weken lang aandacht aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing.

Week 1: Meekijken bij pinnen

Week 2: Babbeltrucs

Week 3: Hulpvraagfraude (via WhatsApp)

Deze week: Phishing (via bijvoorbeeld nepmailtjes)

Phishing (via bijvoorbeeld nepmailtjes)

In een bericht, bijvoorbeeld een e-mail of sms, wordt gevraagd om te klikken op een link of om in te loggen. Die link kan bijvoorbeeld leiden naar een valse website van een bank, waarin je gevraagd wordt om je gegevens in te vullen. Op deze manier proberen internetcriminelen toegang te krijgen tot je computer of je persoonlijke gegevens. Deze veelgebruikte manier om gegevens te achterhalen heet phishing. Met die gegevens kunnen internetcriminelen je vervolgens veel geld afhandig maken.

Ook vraagt men soms direct om geld over te maken. Via valse e-mails proberen internetcriminelen aan je geld te komen. Daarom eerst checken, dan klikken.

Waar moet je op letten?

  • Klik nooit op een link van een mail die je niet vertrouwt en download geen bijlage;
  • Twijfel je, bel dan de organisatie waar het om gaat, zoals je bank en zoek daarvoor zelf het telefoonnummer op;
  • Gaat het om geld? Gaat het om belangrijke gegevens? Is er haast bij? Let op! Eerst checken, dan klikken. Via de Fraudehelpdesk kun je de e-mail controleren.

Ben je toch slachtoffer geworden?

  • Doe altijd aangifte bij de politie;
  • Meld het onmiddellijk bij je bank;
  • Meld het bericht ook als je geen slachtoffer bent geworden bij de Fraudehelpdesk.

Meer informatie en tips

Kijk voor meer tips over veilig internetten op Veiliginternetten.nl. En voor meer informatie over veilig bankieren op Veiligbankieren.nl.

Webinars

Dinsdag vindt van 10:30 uur tot 11:15 uur een webinar plaats over het thema van deze week, gepresenteerd door Catherine Keyl. Een panel van experts geeft meer tips en adviezen.

De webinars kun je hier rechtstreeks bekijken.

Pagina opties