Naar het Taalpunt voor broodjes, smoesjes, theater en kennisdelen

Dit bericht staat in het archief van de website. Onderstaand bericht is meer dan twee weken geleden gepubliceerd.

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven vinden moeilijker betaald werk, krijgen vaker geldproblemen en hebben vaker last van hun gezondheid. In Nederland is zo’n 8% van de inwoners laaggeletterd. (Mensen van buitenlandse afkomst die in Nederland wonen horen daar niet bij.) Voor hen is er nu: het Taalpunt.

Heeze-Leende

Ook in Heeze-Leende wonen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Het zijn er naar schatting meer dan 1000. Uit schaamte verbergen ze vaak dat ze moeite hebben met bijvoorbeeld voorlezen, of met het gebruik van laptop of smartphone.

Toch gaat het hier om basisvaardigheden die ieder van ons nodig heeft om mee te kunnen doen in de samen­leving.

Smoesjes

Vanuit uw beroep, werk of vrijwilligerswerk heeft u misschien wel eens contact met laaggeletterden. Vaak “zijn ze hun bril vergeten”, hebben ze het “te druk”, of nemen ze liever het formulier “mee naar huis om in te vullen”. U bewijst ze een grote dienst door ze in contact te brengen met het Taalpunt in Heeze. Het Taalpunt Heeze-Leende is te vinden in de Bibliotheekvestiging in ’t Perron. Daar is iedereen welkom voor taallessen (in kleine groepjes of individueel) en voor cursussen/workshops (zoals computeren voor beginners en hulp bij het invullen van formulieren). Het (fysieke) Taalpunt is wekelijks open op dinsdag van 10.00-12.00uur. Daarnaast is het Taalpunt Heeze-Leende een netwerk waarin vrijwilligers en organisaties (zoals Bibliotheek, gemeente, welzijnsorganisaties en andere partners) samenwerken aan de bestrijding van laaggeletterdheid.

Theatervoorstelling, mini-workshop

Wilt u meer hulp bij het herkennen van laaggeletterdheid? Wilt u weten hoe u iemand verder kunt helpen? Kom dan naar de (gratis) bijeenkomst voor professionals, taalmaatjes, taaldocenten en vrijwilligers, op 12 september in Taalpunt Heeze-Leende. Uw aanwezigheid is belangrijk! Daarom zorgen we dat er vanaf 17.00u een drankje met versnaperingen klaarstaat. Daarnaast is er een theatervoorstelling, over wat het betekent om laaggeletterd te zijn; een ervaringsverhaal over hoe je leven verandert als je beter leert lezen en schrijven; een mini-workshop over het herkennen en doorverwijzen. Wethouder Jan de Bruijn komt vertellen over het belang van het bestrijden van laaggeletterdheid. En we delen kennis en tips over hoe te signaleren, bereiken en doorverwijzen.

Geen tijd voor smoesjes, wel tijd voor (gratis) aanmelden!

Klik hier om u aan te melden

Pagina opties