Overlast eikenprocessierups Heeze-Leende, beheersing 2021

Ook dit jaar wordt er veel overlast van de eikenprocessierups verwacht. De eikenprocessierupsen krijgen microscopisch kleine brandharen. Deze kunnen tot en met september voor vervelende gezondheidsklachten zorgen. Na contact met de brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Start preventieve bestrijding

In 2021 gaat de gemeente Heeze-Leende de eikenprocessierupsen wederom preventief bestrijden.

De aannemer, Nationale Bomenbank, start met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups wanneer de eikenbomen blad gaan krijgen. De verwachting is dat dit in de week van 10 mei zal zijn. Met speciale apparatuur worden de eikenbomen beneveld, voordat de rupsen de brandharen hebben. Dit gebeurt met een biologisch bacteriënpreparaat. Dit preparaat is volstrekt veilig voor mens en andere dieren. Een rups die van het blad eet wordt geïnfecteerd met de bacterie. Het beestje stopt daardoor met eten en gaat binnen twee tot vijf dagen dood.

Welke bomen worden al vóór de overlast behandeld met biologische bestrijdingsmiddel?

Eikenbomen binnen de bebouwde kom worden preventief behandeld. Niet alle eikenbomen mogen preventief behandeld worden vanwege het voorkomen van beschermde vlindersoorten (Dit is geregeld in de nieuwe natuurwet). De nesten van de eikenprocessierups in bomen waar wel beschermde soorten in zitten, worden weggezogen; zogenaamde curatieve bestrijding. Dat betekent dat de rupsen met een soort van stofzuiger weggezogen worden (als de rupsen de brandharen al hebben) om zo de plaagdruk te verminderen en in de hele gemeente te beheersen. Ook buiten de bebouwde kom wordt op plaatsen waar het mag en op basis van schouwresultaten van 2019 en 2020 naast de curatieve bestrijding ook preventief bestreden.

Waarom waren er in 2019 en 2020 zoveel eikenprocessierupsen?

In 2019 en 2020 hebben onder andere het vroegtijdige mooie weer de hoge plaagdruk veroorzaakt. Ook was landelijk de beschikbaarheid van bestrijders te laag om deze plaagdruk te beheersen. Dit jaar bestrijden we in onze gemeente daarom ook preventief. Hiermee willen we de overlast beter beheersen. Dit is echter geen garantie!

Wat moet ik doen als ik eikenprocessierupsen in mijn tuin heb?

Probeer de rupsen niet zelf te verwijderen! Bel hiervoor een (lokaal) gespecialiseerd bedrijf zoals een boomverzorger. Het is ook niet toegestaan om werkzaamheden te verrichten aan bomen op gemeentelijk eigendom. Denk hierbij aan het ophangen van vogelhuisjes, omwikkelen met plasticfolie enzovoort. Maak in plaats hier van melding bij de gemeente.

Melding maken?

Heeft u eikenprocessierupsen gezien op eigendom van de gemeente waar dit overlast kan veroorzaken? Dan kunt u dit doorgeven aan de gemeente via tel. 040 224 1400 of via ons online formulier Meldingen Openbare Ruimte onder categorie Dieren / Ongedierte. De gemeente onderneemt dan zo snel mogelijk actie.

Ik ben in aanraking geweest met brandharen. Wat moet ik nu doen?

Probeer elk contact met de rupsen te vermijden. Ben je toch in aanraking geweest met een rups of zijn brandharen, dan mag je niet krabben of wrijven. Was of spoel de huid en ogen goed uit met water en was zo nodig al je kleren

Informatie en overige vragen met betrekking tot de eikenprocessierups

De GGD heeft een speciale website over de eikenprocessierups. Op deze website staat informatie over de eikenprocessierups. Klik hier om naar de site gaan.

Op het kennisplatform processierups.nu wordt antwoord gegeven op veel gestelde vragen. Klik hier om naar de website te gaan.

Pagina opties