Pas op voor fake-mails en WhatsApp-fraude!

De laatste tijd komt het weer regelmatig voor dat mensen fake mails ontvangen van bijvoorbeeld zorgverzekeraars, belasting e.d. met de mededeling om met spoed een openstaande rekening te betalen. De gemeente Heeze-Leende en de politie waarschuwt u voor deze criminelen activiteiten. Trap er niet in!! Dat geldt ook voor WhatsApp-fraude.

Wat is WhatsApp-fraude?

Criminelen doen zich voor als een bekende van je en vragen met een smoes om geld. Dit doen ze heel geraffineerd. Bij de nieuwste vormen kapen ze zelfs WhatsApp-accounts en spelen ze stemgeluid af.

Oplichting via WhatsApp is een van de meeste toenemende vormen van online criminaliteit. WhatsApp-fraude staat ook wel bekend als vriend-in-noodfraude of hulpvraagfraude. Het schadebedrag loopt gemiddeld in de duizenden euro's per slachtoffer.

Zo herken je WhatsApp-fraude

  • Een 'bekende' stuurt je een appje vanaf een onbekend nummer. De profielfoto klopt. Vaak is het een bericht met de smoes dat hij/zij een nieuw nummer heeft.
  • Deze 'bekende' vraagt je om een rekening voor te schieten.
  • Er is vaak (veel) haast bij.
  • De 'bekende' wil niet op een andere manier communiceren. Of hij beweert dat dit niet kan, bijvoorbeeld door een kapotte telefoon.
  • In sommige gevallen hoor je als je belt vaag de stem van de bekende, waarna het gesprek stopt. Dit zijn dan geluidsfragmenten die van social media zijn gehaald.

Ga nooit op een betaalverzoek in, ook al vertrouw je deze bekende door en door. Criminelen lezen zich soms zelfs in via social media om personen goed te imiteren: van actuele gebeurtenissen tot gekopieerd taalgebruik en stemfragmenten.

Valse berichten in omloop: zo herkent u ze

Regelmatig zijn er valse e-mails en sms-berichten in omloop die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. In deze berichten wordt aangegeven dat er een betalingsachterstand is bij een instantie (bijvoorbeeld ziektekostenverzekering of belasting)  die op zeer korte termijn moet worden voldaan.

Vreemd bericht

Hebt u een vreemd sms'je gekregen over een betalingsachterstand? Of een e-mail waarin wordt gevraagd om een betaling te doen? Wees voorzichtig. Soms zijn het valse berichten.

Valse e-mails

Valse e-mails zijn nauwelijks van echt te onderscheiden. Daarom is het belangrijk om zeer voorzichtig te zijn. Controleer altijd bij de instantie of er ook daadwerkelijk sprake is van een betalingsachterstand. Hebt u het bedrag al betaald? Dan adviseren wij u om aangifte te doen bij de politie.

Meld verdachte situaties

Krijgt u een mail, SMS-bericht of een telefoontje dat u niet vertrouwt? Neem dan altijd eerst contact op met de betreffende instantie voordat u iets onderneemt.

Pagina opties