In verband met het coronavirus zijn er een aantal wijzigingen in onze dienstverlening

Voor u en onze veiligheid volgen ook wij de RIVM-richtlijnen op in de strijd tegen corona. Dit doen we door persoonlijk contact op het gemeentehuis zo veel mogelijk te beperken. Er gelden daarom aangepaste openingstijden. Alleen afspraken die noodzakelijk zijn, gaan door en er is geen vrije inloop. U kunt alleen telefonisch een afspraak maken via 040-224 1400. 

Mondkapje

Als u op afspraak het gemeentehuis bezoekt, moet u een mondkapje dragen.

Online regelen

Misschien kunt u uw vraag ook online regelen en is een afspraak niet nodig. Ga via de homepage bijvoorbeeld naar ‘Verhuizen’ of ‘Paspoort, ID of Rijbewijs aanvragen’. Of typ wat u zoekt in het zoekveld en kijk op de informatiepagina of u dit online kunt regelen. 

Sluit venster

UPDATE: Taxbus vangnet voor OV blijft voorlopig gelden

Omdat de buurtbus in verband met het coronavirus voorlopig nog niet rijdt, heeft de provincie Noord-Brabant geregeld dat u gebruik kunt maken van de Taxbus, ook als u géén Wmo-pas heeft. Als het gewone openbaar vervoer geen optie is, betaalt u hiervoor het Wmo-tarief. Als de rit wél met het gewone openbaar vervoer te maken is maar u toch liever met de Taxbus reist, betaalt u een hoger tarief.

Deze regeling zou 1 oktober stoppen, maar blijft voorlopig gelden. 

Wat houdt de regeling in de praktijk in:

Reizigers kunnen bellen met de reserveringslijn van Taxbus om een rit te boeken. Via 9292 bekijkt het callcenter of de betreffende rit al dan niet ook met het reguliere OV te maken is. Dat is wat we noemen het zgn. OV advies. Dat advies is een bindend advies. Voor het toetsen of een rit met het OV te maken is, zijn een aantal criteria opgesteld te weten:

  • looptijd naar/van halte is maximaal 10 minuten
  • maximaal 1 overstap
  • maximale reistijd is de directe reistijd van Taxbus volgens de routeplanner plus 50 minuten extra reistijd inclusief de looptijd (voor- en achteraf) naar/van de halte
  • vertrektijd van het alternatieve openbaar vervoer ligt tussen 30 minuten voor de gewenste verrektijd van de reiziger en 30 minuten daarna.
  • Het bindend OV advies vervalt na 19.00 uur ivm duisternis

Als de rit niet met het OV te maken is, dan kan de reiziger tegen het Wmo-tarief (bij Taxbus gelijk aan reguliere OV-tarief) gebruik maken van de Taxbus. Dit is:

  • Opstaptarief € 0,98
  • Kilometertarief € 0,172

Als de rit wel met het OV te maken is, dan is er sprake van een bindend OV-advies. Wilt met dan toch liever met Taxbus reizen, dan is dit mogelijk tegen het tarief:

  • Opstaptarief voor negeren OV advies € 6,28
  • Kilometertarief voor negeren OV advies € 1,57

Waarom deze maatregel?

Vanwege het corona virus rijden sinds 19 maart de vervoerders Arriva en Hermes volgens een aangepaste dienstregeling in Brabant. De provincie heeft aan de vervoerders gevraagd om ervoor te zorgen dat alle belangrijke bestemmingen, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, bedrijven en werklocaties, goed bereikbaar blijven. Maatregelen vanwege de corona-crisis leiden ertoe dat er aanzienlijk minder reizigers gebruik maken van het openbaar vervoer. Door de dienstregeling aan te passen en de frequentie van het aantal bussen te verlagen wordt er niet met ‘lucht’ rondgereden en blijft een basisvoorziening aan ov beschikbaar om Brabant bereikbaar te houden. Mocht blijken dat er zich op bepaalde plekken onverhoopt problemen voordoen doordat bijvoorbeeld buurtbusverenigingen niet meer rijden, heeft de provincie de vervoerders gevraagd daar een inspanning te doen om er flexibel op in te spelen. Dat wordt nu gedaan door de samenwerking met de regiotaxi’s.

Pagina opties