Voedselverspillingsvrije feestdagen

Waarom voedsel verspillen als je er zo veel mee kunt, das toch zund! Onder deze slogan vraagt de gemeente weer aandacht voor het voorkomen van voedselverspilling. Juist met de feestdagen valt er veel winst te behalen. We kopen allemaal wat extra’s in en hebben meer op tafel staan dan normaal. Wat doe jij met de overgebleven broodjes van het kerstontbijt of met het vlees van het gourmet?

Weggooien is zund! Tips voor voedselverspillingsvrije feestdagen

Met ‘kerstkliekjes’ kun je nog ontzettend veel!

Tip 1. De kerst gourmetschotel. Leg de schaal niet zo vol. Bewaar het overige vlees, vis en de groenten zo lang mogelijk in de koelkast en vul pas aan als de schaal leeg is. Houd je producten over, dan kun je deze opbakken en de volgende dag opeten of je kan het meegeven aan je gasten. Al het verse vlees en de verse vis die je nog in de koelkast hebt laten liggen, kun je invriezen.

Tip 2. Het nieuwjaarsontbijt. Overgebleven broodjes kun je de volgende dag besprenkelen met water en in de oven een paar minuten verwarmen. Je hebt weer heerlijk knapperige verse broodjes! Van boterhammen kun je lekkere tosti’s of wentelteefjes maken, of croutonnetjes voor in de soep. Vries je verse brood in en haal er uit wat je nodig hebt. Meer tips om voedselverspilling tegen te gaan vind je op: www.voedingscentrum.nl en www.samentegenvoedselverspilling.nl

We doen het goed, maar het kan nog beter!

Door bewuster om te gaan met eten, kunnen wij samen veel voedselverspilling voorkomen. In de afgelopen jaren is er in Nederland een afname in de verspilling van voedsel te zien. Gemiddeld wordt er 34,3 kilo voedsel per persoon per jaar verspilt. In 2016 was dit nog 41,2 kilo, een daling van 17%. Een goed begin! Goed voor het klimaat, maar ook voor onze portemonnee. Het scheelt al gauw €120,- per persoon per jaar!

Het doel is om jaarlijkse voedselverspilling terug te dringen naar 20 kilo per persoon in 2030, en daar hebben we iedereen voor nodig.

Pagina opties