Week van de Eenzaamheid

Dit bericht staat in het archief van de website. Onderstaand bericht is meer dan twee weken geleden gepubliceerd.

Voel jij je wel eens eenzaam? Je bent niet de enige

Afspreken met vrienden, een terrasje pakken, sporten met je team of bijpraten met je collega’s op kantoor. Wat hebben veel mensen dát gemist het afgelopen jaar. Corona zette een groot deel van onze sociale contacten ‘on hold’. Letterlijk, want elkaar zien kon nog maar heel beperkt. Best vreemd als je bedenkt dat mensen zulke sociale wezens zijn. Meer dan een miljoen mensen in Nederland voelt zich sterk eenzaam. Door corona ervaren nog meer mensen deze gevoelens. En waar de meeste mensen hun sociale contacten langzaamaan weer oppakken, verandert er voor mensen die zich al langer eenzaam voelen niet zo veel. Deze mensen blijven zich eenzaam voelen. Maar wat is eenzaamheid eigenlijk en wat kun je eraan doen?

Alleen, dus eenzaam?

Ben je eenzaam als je veel tijd alleen doorbrengt? Nee, niet iedereen heeft behoefte om veel met mensen te praten, bij iemand op bezoek te gaan of met vrienden af te spreken. Eenzaamheid kun je voelen als je een hechte, emotionele band met iemand mist of heel weinig sociale contacten hebt of kán hebben. Andere mensen voelen zich eenzaam, terwijl ze juist veel contacten hebben. Dan sluit het contact niet aan bij de behoefte die je hebt of je kan niet jezelf zijn in de groep.

Hoe iemand zijn of haar eenzaamheid ervaart, verschilt per persoon. Eenzaamheid kan gepaard gaan met allerlei negatieve gevoelens, zoals leegte, verdriet en angst. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij gevolgen de eenzaamheid versterken.

Het is niet zo makkelijk om uit een sociaal of emotioneel isolement te komen of beter met de gevoelens om te gaan. Beter contact met familieleden, vrienden of kennissen kan helpen. Misschien wil je nieuwe mensen leren kennen. Misschien is iets anders nodig. Omdat bijvoorbeeld zingevingsvragen spelen.

Kijk of je in je in je buurt vrijwilligerswerk kunt doen. Bij veel verenigingen is alle hulp welkom en het zorgt ervoor dat je met andere mensen in contact komt. Of je kunt in de buurtapp vragen of iemand je kan helpen met een klusje in huis (en nodig diegene dan meteen uit voor een kop koffie). Misschien is een maatje ook wat voor je. Kijk op www.goedbezigheezeleende.nu of bel Marlon Korsten van Cordaad op (06) 20 37 22 37.

Kijk wat jij kunt doen op www.eentegeneenzaamheid.nl.

Pagina opties