Zeg nou zelf?! Dumpen doe je niet

Dit bericht staat in het archief van de website. Onderstaand bericht is meer dan twee weken geleden gepubliceerd.

Koelkasten, tuinstoelen, uitpuilende vuilniszakken, afgedankte tv’s: de Brabantse natuur ligt er vol mee. Steeds vaker worden huisraad en grof afval in het bos en het water gedumpt. Hartstikke illegaal en slecht voor het milieu. En het is ook nog eens gevaarlijk voor onze gezondheid en veiligheid, en die van dieren. Om het tij te keren is de provincie gestart met een campagne. Het motto: ‘Zeg nou zelf?! Dumpen doe je niet.’

Afval in de natuur is iedereen een doorn in het oog. Loop je lekker te wandelen in het bos, stuit je opeens op een oude toiletpot, een smerig matras of een stel ingezakte stoelen. En even verderop komt de verrotte lucht uit een berg vuilniszakken je tegemoet. Weg is je ‘groene’ beleving. Het dumpen van afval in de natuur stijgt in Brabant de laatste jaren fors. In 2018 ging het om ruim 5.000 dumpingen, bijna 100 per week. Met de campagne wil de provincie Brabanders ervan bewust maken dat een natuurgebied geen afvalstortplaats is.

Wijzen op gedrag

De insteek van de zes weken durende campagne is Brabanders te wijzen op hun gedrag en verantwoordelijkheid: dumpen in de natuur doe je gewoon niet. Met tips en suggesties worden mensen gestimuleerd om hun huisvuil en huisraad op andere manieren kwijt te raken. En die zijn er genoeg. Overtollige spullen die nog goed zijn, kunt u verkopen of (gratis) aanbieden via Marktplaats. Met een goede bank of koelkast kunt u terecht bij de kringloopwinkel. Bij de aanschaf van een nieuw koffiezetapparaat of wasmachine neemt de leverancier uw oude apparaat gratis in. U kunt uw oude huisraad en grofvuil tegen een kiloprijs inleveren bij de Milieustraat in de buurt of laten ophalen. En natuurlijk kunt u spullen die u niet meer nodig hebt ook een tweede leven geven door ze weg te geven.

Gratis BuitenBeter-app

Vindt u tuinstoelen, keukenkastjes, tegels of puin in de natuur, meld dit dan. Dat kan bijvoorbeeld via de gratis BuitenBeter-app. Download de app, maak een foto van het gedumpte afval en stuur die naar de gemeente. Via GPS wordt de locatie bepaald en kan de gemeente tot actie overgaan. Ook kunt u 24 uur per dag telefonisch terecht bij de provinciale milieuklachtencentrale (073-681 28 21). Hier worden klachten geregistreerd en doorgegeven aan de juiste instantie. Meer weten? Kijk op www.brabant.nl/huisvuil.

Pagina opties