Zorgtoeslag aanvragen, een vraag stellen aan de gemeente of werk zoeken, dit gaat tegenwoordig veelal digitaal. Veel mensen vinden dat lastig. Voor vragen of advies over de websites van de overheid kan iedereen terecht bij het IDO in de bibliotheken in Heeze en in Leende.

Wat is een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)?

Informatiepunten Digitale Overheid zijn er voor mensen die moeite hebben met de digitale dienstverlening en vragen hebben in het digitale contact met de overheid. De IDO's zijn ondergebracht in de bibliotheken. Daarmee zijn ze laagdrempelig en kunnen inwoners er makkelijk binnenlopen. De getrainde medewerkers van de bibliotheek helpen de bezoeker, verwijzen naar het lokale maatschappelijk middenveld of naar de juiste overheidsinstantie wanneer vragen heel specifiek zijn.

In Nederland hebben ongeveer 4 miljoen mensen moeite om de digitale ontwikkelingen bij te benen. Deze groep mensen is heel divers. Het zijn ouderen, laaggeletterden, maar ook mensen die op zoek zijn naar werk of mensen die zorg nodig hebben. Mensen met financiële of juridische vragen die niet weten waar ze terecht kunnen. Ook jongeren zijn vaak minder digitaal vaardig dan we denken. Omgaan met sociale media bijvoorbeeld is heel anders dan een webformulier van de overheid invullen en huurtoeslag aanvragen. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om het IDO te bezoeken.

IDO in de Bibliotheek Heeze en Leende

Zowel in de vestiging Heeze als in de vestiging Leende van de Bibliotheek kun je terecht met vragen. Je kan jezelf hier ook aanmelden voor verschillende computercursussen.

Het IDO is te bezoeken tijdens de bemenste openingstijden van de bibliotheek (niet tijdens de zelfservice). Daarnaast is er in Leende op elke dinsdag, met uitzondering van vakanties, een IDO-spreekuur. Vrijwilligers van KBO Leende en Zorgcoöperatie Graaggedaan zijn getraind en zitten klaar voor al je vragen!


Even op een rijtje:

Wanneer:      Vanaf 24 november
Heeze:           Maandag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur
Leende:         Maandag 10.00-13.00 uur, Woensdag 14.00-17.00 uur en tijdens het speciale IDO-spreekuur: elke dinsdag van 10.30-12.00 uur
Toegang:       gratis | aanmelden is niet nodig | lidmaatschap is niet nodig.