In verband met het coronavirus zijn er een aantal wijzigingen in onze dienstverlening

Voor u en onze veiligheid volgen ook wij de RIVM-richtlijnen op in de strijd tegen corona. Dit doen we door persoonlijk contact op het gemeentehuis zo veel mogelijk te beperken. Er gelden daarom aangepaste openingstijden. Alleen afspraken die noodzakelijk zijn, gaan door en er is geen vrije inloop.

Mondkapje

Als u op afspraak het gemeentehuis bezoekt, moet u een mondkapje dragen.

Online regelen

Misschien kunt u uw vraag ook online regelen en is een afspraak niet nodig. Ga via de homepage bijvoorbeeld naar ‘Verhuizen’ of ‘Paspoort, ID of Rijbewijs aanvragen’. Of typ wat u zoekt in het zoekveld en kijk op de informatiepagina of u dit online kunt regelen. 

Sluit venster

Coronavirus en ondernemen

Contact

Omdat de gemeente Cranendonck, Valkenswaard en Heeze-Leende samenwerken in de ondersteuning voor ondernemers zijn we bereikbaar via de gemeente Valkenswaard op 040-208 3444. 

Bij alle ondernemersvragen en opmerkingen of een goed gesprek over de situatie zijn de accountmanagers van de samenwerkende gemeenten per e-mail bereikbaar. Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard werken hier in samen. Mocht u het fijn het fijn vinden met iemand te spreken die wat verder van het bedrijfsleven in uw gemeente af staat dan kunt u kiezen voor een accountmanager van een andere gemeente.

Voor Heeze-Leende: Voor algemene informatie voor ondernemers bezoek www.heeze-leende.nl/ondernemen.

Lokale financiële regelingen

Bent u als ondernemer in de financiële problemen gekomen als gevolg van de Corona crisis? Hieronder vindt u de lokale regelingen waar u gebruik van kunt maken.

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

Tozo biedt zelfstandig ondernemers een aanvulling op het inkomen tot het sociaal minimum. Ook kan er een lening bedrijfskapitaal aangevraagd worden. 

Meer informatie Tozo

Lokale belastingen

Kunt u tijdelijk de belastingen niet betalen? Het aanvragen van uitstel van betaling of een betalingsregeling kan een oplossing zijn. Neem voor meer informatie of direct regelen met ons contact op, op 040-2241400 of via belastingen@heeze-leende.nl.

Op www.heeze-leende.nl/belastingen vindt u ook informatie over de belastingaanslag.

Landelijk pakket financiële regelingen

Rijksoverheid

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de maatregelen, mogelijkheden en gevolgen voor ondernemers en bedrijven door de uitbraak van het coronavirus.

Informatie voor ondernemers en bedrijven over het coronavirus, Rijksoverheid

Financiële regelingen Rijksoverheid

Wilt u liever telefonisch contact met de Rijksoverheid? Het telefoonnummer is 0800-1351. 

Kamer van Koophandel

U kunt ook bellen met de Kamer van Koophandel op 0800-2117. Dit gratis nummer is op werkdagen bereikbaar van 08.30 tot 17.00 uur. Zie ook het overzicht van regelingen van de Kamer van Koophandel waar je als zzp’er of mkb’er gebruik van kunt maken.

KVK Coronaloket

Informatie vanuit regio en provincie

Provincie Noord-Brabant

Ook de provincie Noord-Brabant heeft maatregelen in het leven geroepen om ondernemers te ondersteunen die geraakt worden door het coronavirus.

Veelgestelde vragen over corona in relatie tot de economie, Provincie Noord-Brabant

De impact van het coronavirus in Brabant, Brabantse Impact Monitor

Brainport

In Brainport hebben we vaker bewezen slimme oplossingen te kunnen bedenken. Van concrete korte termijn oplossingen tot vitaliteitsoefeningen voor de thuiswerkers. Houdt de website van Brainport goed in de gaten voor een samenvatting van de laatste informatie, mogelijkheden en slimme oplossingen voor ondernemers in onze regio.

Website Brainport

Metropool Regio Eindhoven

De 21 gemeenten van de Metropool Regio Eindhoven hebben een coronacrisis herstelaanpak vastgesteld in de lijn van de regionale strategische koers.

Coronacrisis herstelaanpak Metropool Regio Eindhoven

Arbeidsmarkt

Arbeidsmarkt in zicht laat aan de hand van visualisaties en artikelen de impact van het coronavirus op de regionale arbeidsmarkt en economie zien. De informatie wordt dagelijks, wekelijks en/of maandelijks geactualiseerd met behulp van databronnen, zoals het CBS, Centraal Planburo, RIVM, UWV etc.

ArbeidsmarktInZicht.nl

Maatregelen

Heb je vragen over de maatregelen die zijn ingesteld om het coronavirus in te perken? Kijk dan op Rijksoverheid.nl of bel met het informatienummer 0800-1351.

Uitleg Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19

Informatie over de aanpak en geldende maatregelen

Vraag en antwoorden over de mondkapjesplicht

Updates voor ondernemers

8 februari 2021
Naast bezorging vanaf 10 februari 2021 ook click en collect toegestaan bij lokale winkeliers

Vanaf 10 februari 2021 is een click en collect-systeem toegestaan bij alle lokale winkeliers. Vanaf dan wordt het mogelijk om bij niet-essentiële detailhandel vooraf bestelde of gereserveerde artikelen in een vooraf afgesproken tijdvak buiten af te halen. Deze afbeelding van de Rijksoverheid geeft praktische informatie over hoe de voorwaarden voor het afhalen bij winkels werkt.

Wat is click en collect?

Met ‘click en collect’ bestellen klanten producten op voorhand en halen deze minimaal 4 uur later op afspraak binnen een vooraf afgesproken tijdslot van maximaal 1 uur af bij een afhaalpunt bij de ingang van de winkel. Dit betekent dat de klanten de winkel niet mogen betreden. Het is niet toegestaan dat de winkel van binnen naar buiten verplaatst. De beheerder van de winkel draagt zorg - door middel van afhalen binnen tijdvakken - dat klanten gespreid over de dag afhalen. Uitgangspunt is dat er geen fysiek contact tussen klant en winkelpersoneel en tussen klanten onderling plaatsvindt. De klant betaalt de goederen bij voorkeur online, maar kan dat ook doen bij het afhalen van de goederen. In dat geval rekent de klant bij voorkeur contactloos af.


3 februari 2021
Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown verder verlengd

Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. We moeten nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten. Wel gaan basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Daarnaast mogen consumenten vooraf geplaatste bestellingen, op vooraf afgesproken tijden, ophalen bij de winkel. 

Lees hier het volledige bericht


22 januari 2021
Steun- en herstelpakket fors uitgebreid

Het kabinet breidt het steunpakket voor banen en economie fors uit. De coronacrisis is inmiddels ook een langlopende economische crisis, waarbij veel ondernemers en werkenden hard zijn getroffen. Buffers zijn geslonken, reserves zijn opgebruikt.  Maatregelen zijn verzwaard en Nederland is in lockdown. Daarom geeft de regering het steun- en herstelpakket een flinke extra impuls.

Klik hier voor het overzicht van alle financiële regelingen


22 januari 2021
Nieuwe maatregelen lockdown

Het kabinet maakt zich grote zorgen om de Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn daarom extra maatregelen getroffen om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Zo is het advies voor bezoek aangescherpt naar maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag, en geldt er vanaf zaterdag 23 januari een avondklok tussen 21.00 en 4.30 uur. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan. 

Klik hier voor een volledig overzicht van de nieuwste maatregelen

Klik hier voor meer informatie over de avondklok


19 januari 2021
TVL Q4 2020 aanvragen? Doe het nu!

De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) helpt mkb-bedrijven en zzp'ers bij het betalen van een deel van hun vaste lasten. Op 29 januari om 17:00 uur sluit TVL Q4 2020. Als u hierna een aanvraag doet, bent u te laat en ontvangt u een afwijzing.

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is voor mkb-ondernemers en zelfstandigen die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen, maar wel doorlopende vaste lasten hebben. Bedrijven met minder dan 250 medewerkers krijgen een subsidie voor hun vaste lasten. De TVL-subsidie is afhankelijk van de hoogte van de vaste lasten en het omzetverlies. 

Verplicht gesloten horecaondernemingen en non food detailhandelondernemingen kunnen bij TVL Q4 2020 ook de opslag Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA) of Voorraad Gesloten Detailhandel (VGD) ontvangen. Deze opslagen zijn eenmalig en niet los van de TVL aan te vragen.

Aanvragen van TVL Q4 2020 kan tot en met 29 januari 2021 17:00 uur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Lees hoe TVL Q4 2020 aan te vragen


15 december 2020
Maatregelen tijdens de lockdown om contacten tot een minimum te beperken

Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december 2020 tot ten minste dinsdag 19 januari 2021 in de strengste lockdown tot nu toe. 

Onder andere sauna’s, accommodaties voor binnensport en locaties voor contactberoepen zoals kapsalons zijn nu ook gesloten. Winkels die gericht zijn op eerste levensbehoeften mogen wel open blijven. Voorbeelden hiervan zijn: supermarkten, drogisterijen, apotheken, opticiens, audiciens, winkels voor reparatie en onderhoud. Doe-het-zelfzaken zijn gesloten maar mogen een afhaalfunctie inrichten. Winkels zoals kledingwinkels, schoenenwinkels, sieradenwinkels en hobbywinkels zijn gesloten, ook afhalen is hier niet toegestaan. Het klaar maken van bestellingen voor verzending is in deze winkels wel toegestaan. Voor iedereen geldt werk thuis tenzij dit echt niet anders kan.

Voor de een overzicht van alle maatregelen lees het bericht op de website van de rijksoverheid of bekijk de huidige maatregelen in deze afbeelding.

De financiële regelingen zijn te vinden in het overzicht steun- en herstelpakket.

Veelgestelde vragen


10 december 2020
Kabinet versterkt vangnet voor bedrijven en banen

Het kabinet breidt het steun- en herstelpakket voor bedrijven en banen uit. Het vangnet moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk Nederlanders hun baan of bedrijf behouden, nu het coronavirus langdurig impact heeft op delen van de economie.

Lees het nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl.


9 december 2020
Coronavirus factsheet gedeeltelijke lockdown, ook tijdens de feestdagen

De landelijke maatregelen die gelden tijdens de gedeeltelijke lockdown, gelden ook tijdens de feestdagen.

Download de factsheet


1 december 2020
Testen op corona voor bepaalde groepen ook mogelijk zonder klachten

Mensen van wie uit bron- en contactonderzoek of de CoronaMelder app is gebleken dat zij in contact zijn geweest met een besmette persoon, kunnen zich vanaf 1 december op corona laten testen. Ook als ze geen klachten hebben. Dit kan op de 5e dag na het laatste risicovolle contact met die persoon. Op deze dag is het virus ook bij mensen zonder klachten goed aan te tonen. Is de uitslag negatief? Dan hoeft de quarantaineperiode van 10 dagen niet afgemaakt te worden. Belangrijke voorwaarde is wel dat mensen ook daarna alert blijven op klachten en zich opnieuw laten testen als zij toch klachten krijgen.


1 december 2020
Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 en mondkapjesplicht


Vanaf dinsdag 1 december 2020 geldt de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19. Vanaf dit moment worden maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan via deze wet van kracht. Daarmee zijn de inmiddels bekende Noodverordeningen niet meer benodigd. Ook is hiermee de zogenaamde mondkapjesplicht ingegaan. De onderstaande pagina’s van de Rijksoverheid geven uitleg over deze wet en actuele maatregelen.

Uitleg Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19

Informatie over de aanpak en geldende maatregelen

Vraag en antwoorden over de mondkapjesplicht


2 november 2020
Gratis ontwikkeladvies/loopbaanbegeleiding 

Update: Het is niet meer mogelijk om een gratis loopbaanontwikkeladvies aan te vragen.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een tijdelijke subsidieregeling Ontwikkeladvies in het leven geroepen. De regeling moet werknemers en ondernemers ondersteunen die op zoek moeten naar een andere baan, wellicht in een andere branche.

Iedereen kan zelf een loopbaanadviseur of loopbaanbedrijf benaderen. De keuze is aan jou. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat een loopbaanadviseur de juiste opleiding en voldoende werkervaring moet hebben. Je kan bijvoorbeeld een geschikte loopbaanadviseur vinden via de zoekmachines op de volgende websites:

De loopbaanadviseur zorgt voor een intakegesprek en werkt met jou in een aantal gesprekken aan een ontwikkelplan op maat. Geef bij de loopbaanadviseur aan dat je gebruik wilt maken van de subsidieregeling. De trajecten starten na 1 december en er is subisidieruimte voor max 50.000 personen. 


27 oktober 2020
Aanvullingen op derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen.

  • Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbruikbare voorraad.
  • Ook komen meer sectoren – waaronder de transportsector – in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).
  • Daarnaast komt het kabinet de evenementenbranche te hulp, die vaak een groot deel van de jaaromzet in de zomermaanden verdient

Lees het complete pakket aan aanvullingen en informatie over wanneer deze beschikbaar zijn op de website van de Rijksoverheid.


19 oktober 2020
Tozo 3 vanaf nu aan te vragen

Het is nu mogelijk om de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers 3 (Tozo 3) aan te vragen via onze website  (link productpagina invoegen). De Tozo 3 uitkering is door het Rijk in het leven geroepen vanwege de impact die het Coronavirus en daaraan gerelateerde maatregelen op de ondernemers in de doelgroep heeft. De Tozo 3 is met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober 2020 aan te vragen en wordt verstrekt tot en met 31 maart 2021. Ook de mogelijkheid voor een aanvraag lening bedrijfskapitaal (max € 10.157,-) wordt verlengd tot en met 31 maart 2021.

Let op:

  • Tozo 3 kunt u tot en met 30 november 2021 met terugwerkende kracht (met ingangsdatum 1 oktober) aanvragen.
  • Vanaf 1 december 2020 kunt u de uitkering alleen aanvragen vanaf de 1e van de maand waarin u de uitkering aanvraagt en niet voor de voorafgaande maanden.
  • Ook als u eerder Tozo heeft ontvangen, dan moet u zelf Tozo 3 aanvragen. Dit gaat niet automatisch.

Heeft u vragen over de Tozo 3?

Wij helpen u graag. Neem contact op met het Coronavirus Ondernemersloket voor Tozo via 040-2083640 of bezoek direct de webpagina over de Tozo.

Bekijk hier alle eerder geplaatste updates voor ondernemers 

Pagina opties