Wat vindt onze wethouder Maaike van voedselverspilling?
Het verminderen van voedselverspilling is een boeiende uitdaging die betrokkenheid op verschillende niveaus vereist. In het interview met wethouder Maaike komen verschillende aspecten van het probleem rondom voedselverspilling aan bod. Maaike, met haar agrarische achtergrond, deelt vol enthousiasme haar inzichten over het aanmoedigen van gedragsverandering met betrekking tot voedselverspilling.
Het beslismoment
Maaike benadrukt dat het beïnvloeden van gedrag rond voedselverspilling een ingewikkelde opgave is. Mensen hebben vaak diepgewortelde gewoonten en perceptie over voedsel. Zelfs als ze zich bewust zijn van het probleem van verspilling, zijn er tal van factoren die hun beslissingen beïnvloeden. Ze wijst erop dat prijs, beschikbaarheid en gemak belangrijke rollen spelen bij de keuze.
Een fascinerend punt dat Maaike aanhaalt, is het belang van het 'beslismoment'. Mensen nemen in een oogwenk beslissingen over welke producten ze kopen. Hier komt de rol van gewoonten en aangeleerd gedrag om de hoek kijken. "Die psychologische aspecten zie je hier op het platteland terug, in dat wat van generatie op generatie wordt overgegeven", aldus Maaike.
Meer waardering voor lokaal en seizoensgebonden
Wat onze wethouder ook belangrijk vindt is het belang van een positieve benadering. Mensen kiezen steeds vaker voor lokale en seizoensgebonden producten. Het persoonlijke contact met boeren en producenten heeft volgens Maaike een positieve invloed op het consumentengedrag. Ook de gemeente Heeze-Leende heeft verschillende boerderijwinkels en automaten waar lokale producten rechtstreeks aan mensen uit de buurt worden verkocht.
Waardering voor voedsel speelt een sleutelrol bij het verminderen van voedselverspilling. Het idee dat je weet waar je voedsel vandaan komt en dat het in het juiste seizoen is geproduceerd, kan consumenten aanmoedigen om zorgvuldiger met voedsel om te gaan. "Wees je bewust van de groenten en fruit uit het seizoen en de reis die het gekochte product heeft afgelegd."
Breder dan alleen de consument
Hoewel consumenten een cruciale rol spelen in het verminderen van voedselverspilling, hebben grote supermarktketens volgens Maaike een aanzienlijke invloed op wat er in de schappen ligt en hoe producten worden aangeboden. Ze geeft aan dat wetgeving op het gebied van voedselverspilling kan helpen.
In de strijd tegen voedselverspilling is het essentieel om de hele voedselketen te bekijken, van producent tot consument. Producenten zouden meer informatie kunnen verstrekken over de herkomst van hun producten en consumenten aanmoedigen om bewustere keuzes te maken, geeft de wethouder aan.
Nog een waardevolle tip van Maaike!
“Vervang af en toe een snelle maaltijd door kwalitatief eten, combineer dit met iets wat je echt leuk vindt, zoals samen koken met vrienden en familie.”
Om voedselverspilling in de gemeente Heeze-Leende te verminderen, is de campagne FoodWise gestart. Onder de slogan "Waarom voedsel verspillen als je er zoveel mee kunt? Das toch zund!" worden inwoners voorzien van handige tips en tricks om voedselverspilling tegen te gaan.
