TNO heeft in opdracht van de provincie onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van waterstofsulfidegas in het grondwater in Brabant. Dit naar aanleiding van een voorval bij een speelplaats in Deurne waarbij een kind onwel was geworden.

Waterstofsulfide

Waterstofsulfidegas ruikt naar rotte eieren. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals hoofdpijn en/of misselijkheid. Als er veel van dit gas vrijkomt kunnen andere klachten ontstaan, zoals pijnlijke ogen en irritatie aan slijmvliezen, oogleden en luchtwegen.

Plekken in Brabant

Uit het onderzoek van TNO blijkt dat het gas op meerdere plekken in Brabant in het grondwater kan ontstaan bij het oppompen van grondwater. Met name op plekken waar veel organische leemlagen in de bodem aanwezig zijn. Dit is ook het geval in Heeze-Leende. Het gas kan vrijkomen als je grondwater oppompt van minder dan 40 meter diep.

Rotte eieren-lucht

De GGD adviseert om geen grondwater te gebruiken als het opgepompte water naar ‘rotte eieren’ ruikt. Zodra u rotte eierenlucht ruikt, stop dan direct met het oppompen van het grondwater. Als alternatief voor het gebruik van grondwater is het raadzaam om regenwater op te vangen en vast te houden voor gebruik bij droogte. Wilt u toch grondwater gebruiken? Laat het dan onderzoeken.