Heb jij een speciale broer of zus en vind je dit soms best lastig?

Geef je op voor de brussencursus!

Wat is een brus?

Wanneer je een broer of zus hebt met een (chronische) ziekte en/of beperking ben je een “brus”. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je broer een lichamelijke beperking heeft waardoor je hem af en toe helpt met aankleden. Ook kan het zijn dat je zus autisme of ADHD heeft en snel overprikkeld is. Je moet daar soms rekening mee houden en kan bijvoorbeeld niet onverwachts vrienden mee naar huis nemen. Een brus heeft te maken met een gewone en soms bijzondere thuissituatie. In de cursus kan je met elkaar praten, doen we oefeningen en maken we plezier. 

Logo Broer & Zus

Wat houdt de cursus in?

De Brussencursus is een cursus van 7 bijeenkomsten waar kinderen van 7 tot 12 jaar, die een broer of zus hebben met bijvoorbeeld: autisme, ADHD, een verstandelijke of lichamelijke beperking, elkaar kunnen ontmoeten. Door middel van gesprekken, spelactiviteiten en oefeningen kunnen de kinderen ervaringen en gevoelens met elkaar delen. Spelenderwijs krijgen zij informatie over de beperking van hun broer of zus.

Daarnaast is het vaak fijn voor kinderen om te merken dat zij niet de enige zijn met een speciale broer of zus.

MEE verzorgt in opdracht van het Sociaal Team van de gemeente Heeze-Leende deze cursus. De coördinatie van de cursus wordt gedaan door Steunpunt Mantelzorg, omdat kinderen die deelnemen aan de Brussencursus vaak jonge mantelzorgers zijn. Steunpunt Mantelzorg is onderdeel van het Sociaal Team.

Wanneer is de cursus?

De cursus vindt plaats op zeven opeenvolgende woensdagmiddagen.
De locatie van de cursus wordt bepaald n.a.v. de woonplaatsen van de deelnemers (Heeze, Leende of Sterksel).

Bij voldoende aanmeldingen vindt de Brussencursus in het voorjaar plaats. Bij onvoldoende aanmeldingen wordt de cursus uitgesteld naar het najaar. Wanneer de startdatum bekend is, wordt er contact met u opgenomen.

Voor de start van de cursus wordt er een intakegesprek gepland. Dit gesprek is verplicht, omdat het nodig is voor de invulling van de cursus. Na het intakegesprek wordt in overleg met u bepaald of de cursus passend is voor uw zoon en/of dochter.

Mocht u nog vragen hebben over de cursus, dan kunt u contact opnemen met Björn Roos (BjornRoos@cordaadwelzijn.nl / 06-51861354).

Wat kost de training?

De cursus wordt gefinancierd door het Sociaal Team van de gemeente. Dit betekent dat er voor ouders geen kosten aan verbonden zijn, maar dat de deelname niet vrijblijvend is. Wij verwachten dat de kinderen alle cursusmomenten aanwezig zijn. Het is niet mogelijk om bijeenkomsten in te halen.