Wat is het?

U mag niet zomaar vuur stoken in de open lucht. Bijvoorbeeld voor een paasvuur, vreugdevuur of als u hout of groenafval verbrandt. Als u dit toch wilt doen dan vraagt u een ontheffing aan bij de gemeente.

Let op!

U hoeft geen ontheffing te vragen als u vuur maakt met kaarsen, fakkels, vuurkorven, terrashaarden of als u een vuur stookt om te koken, bakken en braden, zoals bij een barbecue.

Vraag direct uw ontheffing aan

Wat moet ik doen?

U vraagt de ontheffing aan bij de gemeente. Geef hierbij de volgende informatie:

  • het soort afval dat verbrand wordt;
  • de locatie van het vuur;
  • de datum, starttijd en tijdsduur van het vuur.

Vraag uw ontheffing digitaal aan.

Als burger heeft u hiervoor uw DigiD(externe link)-code nodig, als bedrijf of organisatie heeft u hiervoor eHerkenning(externe link) nodig.

Liever niet digitaal? Neem dan contact op met de gemeente op 040 224 1400.

Aanvullende informatie

Overlast voorkomen? Dat kan. De uitstoot van schadelijke stoffen en geuroverlast kan fors worden gereduceerd door plaatsing van een katalysator of een elektrostatische filter. Een katalysator reduceert de uitstoot van schadelijke stoffen door naverbranding in de kachel. Met een elektrostatisch filter kunnen vaste deeltjes (roet, fijnstof) uit houtrook worden gescheiden door deze een elektrostatische lading te geven voordat deze de schoorsteen verlaat. Meer algemene informatie over deze technieken is te lezen in het rapport van ECN(externe link) (onderdeel van TNO). Mocht u vragen hebben over de toepasbaarheid van bovenstaande technieken op uw kachel, dan raden wij u aan om contact op te nemen met bijvoorbeeld een leverancier van kachels.

Heeft u klachten? Bespreek dit eerst met diegene die de overlast veroorzaakt. Wijs hem of haar op de mogelijkheden om de overlast te verminderen. Mocht u er niet uitkomen, dan meldt u klacht bij de gemeente via het algemeen nummer 040 224 1400 of via het algemeen e-mailadres postbus@heeze-leende.nl.