De inhoud is geladen.

Logo Gemeente Heeze Leende
Logo Gemeente Heeze Leende

Tijdelijke Gemeentelijke Opvang (TGO) Heeze-Leende - Poortmannen Boelakkers

Samen sterk: opvang aan de Boelakkers afgerond

Van oktober 2024 tot april 2025 boden we als gemeente Heeze-Leende tijdelijk onderdak aan 160 mensen die op de vlucht zijn en wachten op hun asielprocedure. De opvanglocatie aan de Boelakkers – een zogeheten tijdelijke gemeentelijke opvang (TGO) – was sober, maar veilig en menselijk ingericht. Wat begon als een snel opgezette noodvoorziening groeide uit tot een bijzonder project, gedragen door inwoners, vrijwilligers en partners.

Met de ondernemers van de Poortmannen en de direct omwonenden van de geplande locatie zijn we het gesprek aangegaan over de komst van de opvang. Tijdens de informatieavond voor de omwonenden en de informatieavond voor de ondernemers hebben we geluisterd naar de vragen en zorgen die leefden. 

Sinds april van dit jaar is de groep vanuit onze opvanglocatie verdergegaan naar Laarbeek (60 personen) en naar Nederweert (100 personen). De locatie aan de Boelakkers is inmiddels gesloten en het terrein is weer in z'n oorspronkelijke staat teruggebracht. We kijken met trots terug op deze periode, samen met de mensen die dit mogelijk maakten. Hieronder delen we de belangrijkste inzichten en ervaringen.

Cordaad/welzijn: een grote groep vrijwilligers heeft veel mogelijk gemaakt

Ongeveer 70 vrijwilligers hebben de TGO ondersteund. In eerste instantie was er hulp bij de catering. Daarna volgden tal van activiteiten: sporten, handwerken, naailessen, film- en spelavonden, kinderactiviteiten (zoals knutselen, kinderboerderij en kindersport), fietslessen, wandelgroepen, bingo’s, muziek- en kookmomenten. Ook waren er regelmatig taallessen en taalcafés. Verder zorgden donaties van bedrijven, het gezamenlijk eten en andere acties voor bijzondere momenten. 

Onderwijs: veel flexibiliteit en korte lijnen

De betrokkenheid en energie tijdens de opstart werden als zeer positief ervaren. Er was veel flexibiliteit bij het vervoer van leerlingen en korte lijnen met de locatiemanagers. Een belangrijk aandachtspunt is dat het beter is als opvang langer duurt dan zes maanden. Zo ontstaat er rust en kunnen kinderen en inwoners in een stabiele omgeving langer deelnemen aan programma’s, bijvoorbeeld in het voorschools taalonderwijs.

Locatiemanagers TGO: voorbereiding en verblijf verliep prima

Met behulp van de projectleider en zijn team verliep de voorbereiding en het verblijf gedurende de zes maanden probleemloos. Sportverenigingen, het gebruik van de gymzaal en de ondersteuning van lokale ondernemers droegen bij aan een veilige en prettige sfeer. Ook de betrokkenheid van de burgemeester en wethouders werd zeer gewaardeerd.

Communicatie: 24/7 bereikbaar

De communicatie verliep via korte lijnen. De opvanglocatie was 24/7 telefonisch bereikbaar. Ook kon men voor vragen gebruik maken van een speciaal e-mailadres.  Om op de hoogte te blijven was er een nieuwsbrief beschikbaar en op de website werden actualiteiten gemeld. 

Openbare orde en veiligheid: geen verstoringen van de openbare orde

Tijdens het verblijf zijn er verder geen verstoringen van de openbare orde geweest. Deze groep zorgde ook in Geldrop-Mierlo en in Waalre niet voor problemen. 

Wat kan er beter?

Medewerkers en vrijwilligers pleiten voor een langer verblijf. Omdat het rust brengt en activiteiten mogelijk maakt die het verschil kunnen maken. Denk aan scholing en werk bijvoorbeeld. Maar ook contacten van de inwoners met de lokale gemeenschap had dan meer opgeleverd.
T.a.v. de communicatie geldt dat -ook al is er sprake van een crisis- het goed en op tijd informeren van de omwonenden en andere inwoners altijd voorrang moet krijgen.

Verder laat de opvang van deze mensen aan de Boelakkers zien dat samenwerking, hulp en positieve energie de mensen uit Heeze-Leende karakteriseert. We kunnen gerust stellen dat we deze opgave samen voor elkaar hebben gekregen.