18 Huisvenseweg 14 - Gezin De Koning
In de oorlogsjaren lag hier, ver van de bewoonde wereld, een boerderij waar toen het gezin De Koning woonde. Het georganiseerde verzet in Nederland kwam rond 1943 pas echt op gang. Door haar afgelegen ligging was de boerderij een ideale plaats voor onderduikers. In de nacht van 12 juni 1943 werd de boerderij voor het eerst door de Duitsers en enkele Nederlandse politiemannen doorzocht. Zij vonden toen twee onderduikers en de niet-ingeleverde radio. Vader Jacob de Koning werd meegenomen, maar hij mocht wonder boven wonder na een paar dagen weer naar huis. In die tijd moet ook de verzetsgroep Het Huisven zijn ontstaan. Met name vier zonen en hun zwager Aart van Heijst waren actief in deze groep, evenals andere jonge mannen uit de omgeving. De leden hielden zich vooral bezig met het overvallen van distributiekantoren en het onbruikbaar maken van de bevolkingsregisters van enkele gemeentes. Vermoedelijk heeft de groep in september 1943 ook het gemeentehuis van Heeze in brand gestoken. De extra distributiebonnen waren nodig om extra eten te kunnen krijgen voor mensen die ondergedoken waren. De familie De Koning hielp echter ook Joodse onderduikers.
In december 1943 werd een van de zonen gearresteerd en via Utrecht naar het concentratiekamp Amersfoort gebracht. Na een maand mocht hij weer naar huis.
Op zondag 10 mei 1944 omsingelden de Duitse Sicherheitspolizei, Duitse militairen en Nederlandse politiemannen, de boerderij. Al snel bleek dat de Duitsers precies wisten waar de geheime bergplaats zich bevond. Ze troffen daar ook wapens aan. Alleen al daarop hadden de Duitsers de doodstraf gesteld. De zonen Gerrit, Arie, Willem en Huib de Koning, zwager Aart van Heijst en nog anderen werden die dag gevangengenomen. Na verhoor volgde hun transport naar het concentratiekamp Vught.
Omdat de geallieerde troepen langzaam maar zeker naderden, werd kamp Vught op 9 september 1944 ontruimd. De Duitsers schoten Huib, Arie en Aart die dag dood, enkele weken voor de bevrijding. Zij waren ter dood veroordeeld vanwege hun verzetsactiviteiten. De broers Willem en Gerrit werden afgevoerd naar concentratiekampen in Duitsland. Bekend is dat zij in Neuengamme zijn geweest en vermoedelijk ook in Sandborstel. Ook zij keerden niet meer terug.
In Heeze waren meer mensen actief in het verzet. De namen van lang niet iedereen zijn bekend. Het verzet speelde zich in het grootste geheim af en na de oorlog vertelden veel mensen niets over die tijd. Zo was er een landelijke organisatie van knokploegen (LOKP) en de PAN (Partizanen Actie Nederland). Tot de laatste groep hebben zeker een aantal Heezenaren behoord.
