Er komen bij de gemeente vragen binnen over de uitrol van het 5G-netwerk. Onderstaand vindt u een antwoord op de meest voorkomende vragen. Staat uw vraag hier niet tussen, kijk dan eens op de informatiepagina van de Rijksoverheid.

 • Wat is 5G?

  5G is de opvolger van 4G. Het is de vijfde generatie in mobiele netwerken. 5G maakt heel snel mobiel internet mogelijk. De downloadsnelheid kan oplopen tot 1Gbps. Dat is 10 keer sneller dan het huidige mobiele internet. Ook ben je veel sneller verbonden met het netwerk. Daardoor is het internet stabieler en betrouwbaarder. Meer informatie over de 5G-techniek is te vinden op antennebureau.nl.

 • Zijn er meer zendmasten nodig voor 5G?

  De landelijke overheid geeft aan dat voor het uitrollen van 5G ongeveer 10% aan zendmasten bijkomen. Voor Heeze-Leende betekent dat 1 of 2 nieuwe zendmasten. Deze zendmasten zijn vergunningsplichtig. Voor eventueel nieuwe zendmasten zijn op dit moment geen omgevingsvergunningen afgegeven.

 • Is er een omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van 5G antennes (small cells)?

  Het plaatsen of vervangen van antennes (ook voor 5G) mag in een bestaande of nieuwe zendmast vergunningvrij worden uitgevoerd. 

 • Waar staan antennes opgesteld in mijn omgeving?

  In het Antenneregister zijn alle antenne antenne-installaties met een zendvermogen groter dan 10 decibel Watt (dBW) opgenomen, inclusief antennes van radiozendamateurs. C2000-antennes voorde hulpdiensten staan om veiligheidsredenen niet in het Antenneregister.

 • Waar kan ik terecht met vragen over straling en gezondheid?

  Meer informatie over straling en gezondheid is te vinden op ggdleefomgeving.nl. Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden verzamelt ook informatie over wat 5G voor de gezondheid betekent.