Houd de gemeente Heeze-Leende schoon!

Doe mee met de AFVAL-race!

Op zaterdag 23 maart 2024 is het Landelijke Opschoondag. . Met zijn allen steken we de handen uit de mouwen, we maken straten, parken, pleintjes en beekjes schoon. Gemeente Heeze-Leende organiseert een mega AFVAL-race. Verzamel vrienden, familie, buren en/of collega’s bij elkaar en doe ook mee! Tijdens de afval-race op zaterdag 23 maart ga je alleen of samen met een groepje op pad om samen zoveel mogelijk afval te verzamelen.

Doe ook mee! 

Meld je aan, individueel of met een groepje. aanmelden kan tot en met 18 maart.

Aanmelden

Je krijgt van de gemeente hulpmiddelen waarmee je schoon en veilig zwerfafval op kan ruimen:

  • Afvalgrijper
  • Handschoenen
  • Speciale vuilniszakken

De materialen ontvang je bij een van de uitgiftepunten. Na afloop van het afvalrapen lever je de materialen hier weer in tussen 12 en 13 uur óf tussen 15 en 16 uur. Het ingezamelde zwerfafval wordt aan het einde van de dag opgehaald door Blink. We geven op een plattegrond aan waar je het geraapte zwerfafval kunt klaarzetten voor Blink. 
 
Heb je zelf straten of een gebied in gedachten waar je afval wilt rapen, dan kun je dit aangeven in het formulier. Heb je nog geen plek in gedachten? Dan delen wij je in op een locatie. Dit doen we om te zorgen voor een goede spreiding van ZAP’ers (ZwerfAfvalPakkers) in de gemeente.
 
Ga je afvalrapen namens een vereniging, bedrijf of andere organisatie? Geef dit aan in het formulier.
 
Heb je vragen over de Landelijke Opschoondag? Mail ze naar duurzaamvooruit@heeze-leende.nl
 
Je maakt kans op een mooie prijs, daarnaast ontvangt elke deelnemer een leuke attentie. Bovendien ziet de gemeente er natuurlijk weer pico-bello uit!

Spelregels

  • Het afval mag alleen in de daarvoor geleverde zakken worden ingeleverd;
  •  Er mag alleen afval worden geraapt van openbare grond, dus niet bij mensen thuis;
  • Er lopen zogenaamde “mystery guests” rond die controleren of de spelregels worden nageleefd;
  • Veiligheid staat voorop; raap geen afval op onveilige plekken (snelweg etc.) .

Ken je de ZAP’ers al?

ZAP’ers zijn inwoners van de gemeente Heeze-Leende die vrijwillig zwerfafval opruimen, en zo hun eigen buurt schoonhouden.
De gemeente probeert zwerfafval zoveel mogelijk te voorkomen door onder andere gastlessen te geven op de basisscholen, regelmatig de voorzieningen te evalueren en in contact te blijven met de inwoners. 
We zijn daarom enorm blij dat wij een aantal actieve inwoners hebben die zwerafval rapen, de zogenaamde ZAP’ers!  (Zwerf - afval – rapers)

Hoe werkt het?

Ga voor meer informatie naar de pagina over de ZAP’ers