Het klimaat verandert onder andere door onze uitstoot van CO2. Dit broeikasgas komt vrij bij het verbranden van fossiele brandstoffen. Omdat we niet zonder energie kunnen, moeten we overstappen naar duurzame energie (bijvoorbeeld zon en wind). Dit heet de energietransitie. Om de omslag van fossiel naar duurzaam zo snel mogelijk te maken, helpt het als we minder energie verbruiken: energieverspilling voorkomen en bestaande gebouwen isoleren. Dan gaat het lukken om de CO2-uitstoot te halveren in 2030 en terug te brengen tot nul in 2050.

Om Heeze-Leende in 2050 nagenoeg energieneutraal te krijgen heeft de gemeenteraad de volgende doelstellingen.

  • Besparing
    Om de regionale opgave voor de opwekking van duurzame energie niet groter te maken dan nodig, zetten we als gemeente maximaal in op het besparen van energie. Immers, wat niet gebruikt wordt hoeft ook niet opgewekt te worden.
  • Grootschalige opwek
    De ambitie van de gemeente is om ten minste ons eigen energieverbruik op te wekken, maar daarnaast wij willen ook een bijdrage leveren aan de regio. Ons uitgangspunt is dat wij maximaal twee keer de energie willen opwekken ten opzichte van het gebruik. Een voorwaarde daarbij is dat we de winning van ‘groen gas’ in Heeze-Leende kunnen meerekenen.

Help mee door energie te besparen en te kijken naar uw mogelijkheden om energie duurzaam op te wekken.

Nieuwsgierig of uw woning geschikt is voor de opwekking van duurzame energie door zon, kijk dan op zonnedakje(externe link).

infographic energietransitie