Wat is het?

Wanneer het voor u te moeilijk wordt de afstand tussen de auto en uw plaats van bestemming te overbruggen, komt u mogelijk in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart (GPK).

Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u parkeren op de gehandicaptenparkeerplaatsen in alle EU-landen(externe link), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. U moet zich wel houden aan de lokale parkeerregels.

Soorten kaarten

Bestuurderskaart

 • U kunt minstens een half jaar niet verder dan 100 meter zelfstandig lopen. Ook niet met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken. 
 • U kunt zelf auto rijden.

Passagierskaart 

 • U kunt minstens een half jaar niet verder dan 100 meter zelfstandig lopen. Ook niet met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken. 
 • U kunt niet zelf auto rijden. U hebt continu de hulp van een bestuurder nodig.

U kunt ook een combinatie van een bestuurderskaart en een passagierskaart aanvragen. Bijvoorbeeld als u blijvend in een rolstoel zit.

Instellingenkaart 

Het bestuur van een instelling waar mensen met een beperking verblijven, kan voor het vervoer van de bewoners een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen.

Gehandicaptenparkeerplaats

Wanneer u in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerkaart en niet in de buurt van uw woning en/of werk kunt parkeren, komt u mogelijk in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats.

Hoe werkt het?

 • De parkeerkaart staat op naam van een persoon.
 • De parkeerkaart staat niet op kenteken. U kunt de kaart voor elke auto gebruiken. (Behalve bij een instellingskaart: die staat wel op kenteken.)
 • De parkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig.

Wat moet ik doen?

Wanneer u voor het eerst een gehandicaptenparkeerkaart aanvraagt zal op verzoek van de gemeente een medische instantie de ernst en de langdurigheid van uw handicap of aandoening onderzoeken. Bij dit onderzoek worden uw persoonlijke omstandigheden meegewogen. Daarop adviseert deze instantie de gemeente over het al dan niet verstrekken van een GPK. De gemeente zal u informeren over de uitkomst van het onderzoek.

Verlenging gehandicaptenparkeerkaart

Wanneer u verlenging van een gehandicaptenparkeerkaart aanvraagt, zal op basis van uw huidige situatie, het oude medische advies en uw (loop)beperking worden beoordeeld of een medische keuring noodzakelijk is.

Aanvraag

Met vragen met betrekking tot (verlenging van) een GPK kunt u terecht bij het Sociaal Team van de gemeente. 

U kunt het Sociaal Team bereiken op telefoonnummer: 040 224 1455 (maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur) of per e-mail: sociaalteam@heeze-leende.nl.

Online aanvraag: zodra de online aanvraag bij ons binnen is, ontvangt u een bevestiging dat de aanvraag in behandeling wordt genomen.

Let op: Om de gehandicaptenkaart op te halen dient u een afspraak te maken via 040 224 1455.

Aanvraag per telefoon / post / balie: U bent nog steeds van harte welkom om een afspraak te maken op het gemeentehuis om de gehandicaptenparkeerkaart aan te vragen. Wanneer u via de post of telefonisch een aanvraag doet ontvangt u een aanvraagformulier. Dit formulier dient u ingevuld, ondertekend op te sturen of af te geven bij de receptie van het gemeentehuis. U dient dan op het gemeentehuis de betaling van de aanvraag te voldoen. Bij het afhalen dient u tevens een pasfoto in te leveren en eventueel uw oude kaart.

Criteria

Als u in aanmerking wilt komen voor een GPK moet u voldoen aan een aantal criteria. Een medische instantie beoordeeld of u voldoet aan deze criteria.

Bestuurderskaart

U kunt de bestuurderskaart aanvragen als u ten minste een half jaar:

 • zelf rijdt
 • niet meer dan 100 meter kunt lopen met hulpmiddel als een stok of krukken

Passagierskaart

U kunt een passagierskaart aanvragen als u ten minste een half jaar:

 • met een ander meerijdt
 • met hulpmiddelen als een stok of krukken niet meer dan 100 m kunt lopen
 • de hulp van de bestuurder nodig heeft bij vervoer van deur tot deur. U bent niet in staat te wachten bij de deur tot de bestuurder de auto geparkeerd heeft.

Beide kaarten aanvragen:

U kunt een bestuurderskaart en passagierskaart aanvragen als:

 • U voldoet aan bovengenoemde criteria
 • U blijvend van een rolstoel gebruik maakt

Vraag een gehandicaptenparkeerkaart aan

Instellingenkaart

De kaart voor instellingen is bestemd voor het vervoer van de gehandicapte bewoners. Instellingen kunnen voor collectief vervoer van hun bewoners een gehandicaptenkaart aanvragen. Met deze instellingenkaart is het niet meer noodzakelijk om voor iedere bewoner afzonderlijk een kaart aan te vragen.

Vraag een instellingenkaart aan

Wat heb ik nodig?

Wat kost het?

Als u een aanvraag voor een parkeerkaart indient bent u €47,10 verschuldigd aan legeskosten. Deze kosten moet u bij het indienen van de aanvraag voldoen, dus voorafgaand aan het in behandeling nemen van de aanvraag. Ook als uw aanvraag na onderzoek wordt afgewezen, bent u de legeskosten van €47,10 kwijt.

Een kopie A4-formaat kost €0,50.

Dit bedrag kan in het formulier direct afgerekend worden.