Wat is het?

Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie). U kunt er ook mee reizen naar de meeste landen in Europa. U vraagt een identiteitskaart aan bij de gemeente. 

Vanaf 4 januari 2021 heeft uw nieuwe identiteitskaart een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. 

Spoedaanvraag

Als u uw identiteitskaart snel nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u de identiteitskaart voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u hem meestal de volgende werkdag ophalen. U moet hiervoor wel extra betalen.

Identiteitskaart aanvragen, verlengen of vernieuwen

Afspraak aanvraag identiteitskaart maken

DigiD linkVermissing identiteitskaart online doorgeven

Reizen met kinderen

 • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders.
 • Als u met uw kind naar het buitenland reist en u hebt een andere achternaam dan uw kind, dan hebt u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt.
 • Bij de aanvraag van een reisdocument voor een kind met een gezamenlijk ouderlijk gezag dienen beide gezaghebbenden toestemming te geven voor de aanvraag. 

Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid.

DigiD linkToestemmingsformulier aanvraag reisdocument

Ophalen

U ontvangt een mail als uw identiteitskaart binnen is en u uw identiteitskaart kunt afhalen. Dit kan zonder afspraak.

Identiteitskaart kwijt of gestolen?

Is uw identiteitskaart kwijt of gestolen? Geef dit online door. Vervolgens maakt u een afspraak voor de aanvraag van een nieuwe identiteitskaart

Wilt u of kunt u de vermissing van uw reisdocument niet online doorgeven? Dan maakt u niet alleen een afspraak voor de aanvraag van een nieuwe identiteitskaart maar óók een afspraak om de vermissing te melden. Klik op de knop 'Maak direct een afspraak' en klik in het venster daarna op 'Ik wil nog een product of dienst toevoegen' en kies daar voor 'Vermissing reisdocument'.

Maak direct een afspraak

Weet wat je doet met je identiteit! Gebruik nooit een valse identiteitskaart en leen jouw eigen kaart nooit uit. Dit valt onder het wetboek van strafrecht en kan zelfs eindigen in een gevangenisstraf. Hier kan je heel je leven last van hebben! Ben zuinig op je identiteit. Meer weten?

Lees de folder: Weet wat je doet met je identiteit!

Hoe werkt het?

Iedereen vanaf 14 jaar moet in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. U moet deze kunnen laten zien als daar om wordt gevraagd. Dit heet de identificatieplicht.

Landen waar de identiteitskaart geldig is

Via Rijksoverheid.nl kunt u nagaan naar welke landen gereisd kan worden met de Nederlandse identiteitskaart.

Identiteitsfraude

Pas op voor identiteitsfraude. Hierbij maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Via Rijksoverheid.nl kunt u nagaan hoe u identiteitsfraude kunt herkennen en voorkomen.

Wat moet ik doen?

Gemeente Heeze-Leende werkt op afspraak. Maak een afspraak om een identiteitskaart aan te vragen.​ 

 • U vraagt de identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. Ook kinderen die een eigen identiteitskaart willen moeten naar de gemeente komen. Kinderen onder de 18 jaar die een paspoort aanvragen en kinderen onder de 12 jaar die een identiteitskaart aanvragen hebben hiervoor schriftelijke toestemming nodig van beide ouders/gezaghouders of de voogd. Het toestemmingsformulier vindt u onder het kopje 'formulieren'.
 • U moet uw identiteitskaart persoonlijk komen ophalen. Dit moet binnen 3 maanden na uw aanvraag, want daarna vervalt uw identiteitskaart. Haalt u ook een identiteitskaart voor uw kind op? Neem uw kind dan mee.
 • Is uw identiteitskaart verlopen? Dan levert u die in bij de gemeente.

Lichamelijke of verstandelijke beperking

Kunt u de identiteitskaart niet persoonlijk aanvragen omdat u een lichamelijke of verstandelijke beperking hebt? Dan kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen. Bij twijfel vraagt de gemeente u om een medische verklaring.

Geslachtswijziging

Ook bij een geslachtswijziging moet een nieuwe identiteitskaart worden aangevraagd. Doordat het nieuwe geslacht zoals vermeld in de Basisregistratie Personen (BRP) niet meer gelijk is aan het (oude) geslacht, verliest de identiteitskaart zijn geldigheid.

Reizen met kinderen

 • Als u met uw kind naar het buitenland reist en u hebt een andere achternaam dan uw kind, dan hebt u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt.
 • Reist u met uw kind naar het buitenland? Dan moet uw kind een geldig reisdocument (een paspoort of een identiteitskaart) hebben.
 • Kinderen onder de 18 jaar die een paspoort aanvragen hebben schriftelijke toestemming nodig van beide ouders/gezaghouders of de voogd. Daarnaast dient u de originele identiteitsbewijzen van ouders/gezaghouders te tonen. Of maak gebruik van het online toestemmingsformulier.
 • Kinderen onder de 12 jaar die een identiteitskaart aanvragen hebben schriftelijke toestemming nodig van beide ouders/gezaghouders of de voogd. Daarnaast dient u de originele identiteitsbewijzen van ouders/gezaghouders te tonen, dit mag ook een kopie zijn. Of maak gebruik van het online toestemmingsformulier.
 • Vraagt u het paspoort aan voor uw kind? Neem uw kind dan mee naar de gemeente.

Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid(externe link).

Wat heb ik nodig?

 • Een goedgelijkende pasfoto die
  • niet ouder is dan 6 maanden op het moment van aanvraag en
  • voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
 • Als u een tweede paspoort aanvraagt, neemt u bewijzen mee dat u het tweede paspoort nodig hebt.
 • Als uw paspoort in het buitenland is kwijtgeraakt of gestolen, dan neemt u het buitenlandse proces-verbaal mee.
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Kinderen tot 12 jaar

 • Schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Dit kan digitaal. U moet hiervoor beiden met DigiD inloggen om het toestemmingsformulier in te vullen. . U kunt beiden ook ter plekke een handtekening zetten.
 • (Kopie van) het identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft.
 • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen van hun identiteitskaart.
 • Minimaal één ouder of verzorger moet aanwezig zijn bij de aanvraag.
 • Een goedgelijkende pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden op het moment van aanvraag. Deze pasfoto voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt van uw kind, ook als ze zijn verlopen.
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Wat kost het?

ReisdocumentBedrag Spoed 
(€ 57,05) 
identiteitskaart minderjarigen t/m 17 jaar€ 40,90€   97,95
identiteitskaart meerderjarigen vanaf 18 jaar€ 75,80€ 132,85
persoon vervangend voor uitreisverbod€ 36,90€   93,95
Tarieven gelden voor 2024  

Deze bedragen zijn in het gemeentehuis bij voorkeur per pin te betalen. 

Hoelang duurt het?

U ontvangt een mail als uw paspoort binnen is en u uw paspoort kunt afhalen. Dit kan zonder afspraak.
Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u de inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Als u een spoedaanvraag 's ochtends hebt gedaan, kunt u uw identiteitskaart meestal de volgende werkdag afhalen.

Als u uw oude identiteitskaart niet meer hebt en u hebt geen ander identiteitsbewijs, doet de gemeente onderzoek om uw identiteit vast te stellen. Hierdoor kan het langer duren voordat u uw identiteitskaart krijgt.

Aanvullende info

 • Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u in aanmerking komen voor een Vluchtelingpaspoort of een Vreemdelingenpaspoort.
 • Als u onder curatele staat, kunt u ook een identiteitskaart aanvragen. U hebt dan geen toestemming van de curator nodig.
 • Als u van naam verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.
 • Als u van geslacht verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

Vanuit het buitenland aanvragen

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een ID-kaart terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals ambassades en consulaten. Of bij een van de grensgemeenten in Nederland. Bij zo'n aanvraag komen veel verschillende documenten kijken.

Met de tool van nederlandwereldwijd.nl is het makkelijker om een ID-kaart aan te vragen in het buitenland of bij een grensgemeente. Dankzij de tool ziet u precies welke documenten u nodig hebt en kunt u online een persoonlijke checklist maken. Dit scheelt u veel tijd.

Per 1 oktober alleen nog met paspoort naar het Verenigd Koninkrijk (VK)

Vanaf 1 oktober 2021 komen Nederlanders alleen nog het Verenigd Koninkrijk (VK) binnen met een geldig paspoort. De Nederlandse identiteitskaart geldt dan niet langer als reisdocument voor het VK. Dit geldt voor:

 • Engeland
 • Schotland
 • Wales en
 • Noord-Ierland.

Meer informatie: Reizen naar het VK? Geldig paspoort mee! (vanaf 1 oktober).

Afspraak maken

Gemeente Heeze-Leende werkt op afspraak. Maak digitaal een afspraak met de gemeente voor dit product. Voor het ophalen van uw identiteitskaart heeft u geen afspraak nodig.
Het is op dit moment erg druk, dus mogelijk moet u even wachten alvorens u geholpen kunt worden. 

Maak een afspraak