Zorgtoeslag aanvragen, een vraag stellen aan de gemeente of werk zoeken. Dat moet tegenwoordig allemaal digitaal. Maar veel mensen vinden dit nog lastig.
Voor vragen of advies over de websites van de overheid kan iedereen terecht bij het IDO in de bibliotheken in Heeze en in Leende.

Wat is een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)?

Informatiepunten Digitale Overheid zijn er voor mensen die moeite hebben met de digitale dienstverlening en vragen hebben over het digitale contact met de overheid. De IDO's zijn ondergebracht in de bibliotheken. Daarmee zijn ze laagdrempelig en kunnen mensen er makkelijk binnenlopen. De getrainde medewerkers van de bibliotheek helpen de bezoeker, verwijzen naar het lokale maatschappelijk middenveld of naar de juiste overheidsinstantie wanneer vragen heel specifiek zijn. Het IDO is een samenwerkingsverband tussen: Koninklijke Bibliotheek, Openbare Bibliotheken, Belastingdienst, CAK, CBR, CIZ, CJIB, DUO, LBIO, Logius, Raad voor Rechtsbijstand, RDW, SVB en UWV. 

Voor wie zijn de Informatiepunten bedoeld? 

In Nederland hebben ongeveer 4 miljoen mensen moeite om de digitale ontwikkelingen bij te benen. Deze groep mensen is heel divers. Het zijn ouderen, laaggeletterden, maar ook mensen die op zoek zijn naar werk of mensen die zorg nodig hebben. Mensen met financiële of juridische vragen die niet weten waar ze terecht kunnen. Ook jongeren zijn vaak minder digitaal vaardig dan we denken. Omgaan met sociale media bijvoorbeeld is heel anders dan een webformulier van de overheid invullen en huurtoeslag aanvragen. Men hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om het IDO te bezoeken.

IDO in Bibliotheek Heeze en in Bibliotheek Leende

Zowel in de bibliotheek in Heeze als in Leende kun je terecht met vragen. Je kan jezelf hier ook aanmelden voor verschillende computercursussen. Het IDO is te bezoeken tijdens de bemenste openingstijden van de bibliotheek (niet tijdens de zelfservice). Daarnaast is er in Leende op elke dinsdag, met uitzondering van vakanties, een IDO-spreekuur. Vrijwilligers van KBO Leende en Zorgcoöperatie Graaggedaan zijn getraind en zitten klaar voor al uw vragen!

Praktische informatie Informatiepunt Digitale Overheid

  • Heeze: maandag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur
  • Leende: maandag 10.00-13.00 uur, Woensdag 14.00-17.00 uur en tijdens het speciale IDO-spreekuur: elke dinsdag van 10.30-12.00 uur

Toegang: gratis | aanmelden is niet nodig | lidmaatschap is niet nodig