Wat is het?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om elektrisch te rijden. Rijdt u ook al elektrisch, of bent u van plan om binnenkort een elektrische auto te kopen of leasen? Dan is het fijn als u uw auto dicht bij huis kunt opladen. De gemeente Heeze-Leende plaatst zelf geen laadpalen. U kunt een openbare laadpaal aanvragen bij onze vaste – en enige – leverancier Vattenfall.

Hoe werkt het?

Voorwaarden

Als u een openbare laadpaal bij Vattenfall wilt aanvragen, zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

 • u heeft geen eigen oprit;
 • ​er staat nog geen openbare laadpaal binnen 300 meter van uw woning;
 • u gebruikt of gaat een elektrische auto gebruiken. Dit kunt u aantonen met een kentekenbewijs, aankoopcontract of leasecontract.

Houd er rekening mee dat het wel een half jaar kan duren voordat de laadpaal er staat. Vraag dus een laadpaal aan vóórdat u uw elektrische auto krijgt.

Heeft u een parkeerplek op eigen terrein? Koop dan zelf een oplader om thuis op te laden. Geen eigen parkeerplek? U mag uw auto niet opladen met een kabel over het trottoir of de straat, dat is niet veilig.Een openbare laadpaal biedt de mogelijkheid om twee auto’s tegelijkertijd op te laden. Per laadpaal reserveren we tenminste één parkeerplaats voor het opladen van een elektrische auto. Als de accu geladen is, moet u uw auto verplaatsen naar een 'gewone' parkeerplek. Zo kunnen andere elektrische auto's de laadpaal ook gebruiken. Dit voorkomt 'paalkleven' en een mogelijke bekeuring.

Wat moet ik doen?

Vraag via deze link uw openbare laadpaal aan bij Vattenfall: https://incharge.vattenfall.nl/openbare-laadpalen/provincie-noord-brabant(externe link)

Wat gebeurt er nadat u een aanvraag heeft ingediend?

 • In overleg met Vattenfall bepalen wij als gemeente of een openbare laadpaal mogelijk en nodig is.
 • Zo ja, dan bepalen wij als gemeente samen met Vattenfall waar de laadpaal precies komt. Het is dus niet mogelijk om zelf een plek uit te kiezen. Mogelijk zult u een stukje moeten lopen vanaf uw woning naar de laadpaal. Dit beoordelen we onder andere aan de hand van de volgende criteria:
 • de aanwezigheid van andere laadpalen
 • of het openbaar terrein is
 • of ander verkeer er last van heeft
 • of er openbaar groen, bomen of andere objecten in de weg staan
 • of er in de nabije toekomst wegwerkzaamheden gepland staan
 • of de afstand tussen de laadpaal en aansluiting op het elektriciteitsnet minder dan 25 meter is.
 • De volgende stap is het nemen van een officieel verkeersbesluit. Hiermee regelen we als gemeente dat tenminste één parkeerplaats bij de laadpaal voortaan alleen te gebruiken is voor het opladen van elektrische auto's.
 • Het verkeersbesluit is voor iedereen te lezen op de website https://www.officielebekendmakingen.nl/gemeenteblad(externe link). Inwoners kunnen schriftelijk een zienswijze indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders, via Postbus 10000, 5590GA Heeze. Dat betekent dat ze hun mening over het besluit mogen geven.
 • Nemen we de zienswijze over? Dan kan het zijn dat de laadpaal niet op de voorgenomen plek komt. We gaan dan op zoek naar een andere geschikte locatie.
 • Kan het plaatsen definitief doorgaan? Dan zorgt Enexis voor een netaansluiting en vervolgens installeert Vattenfall de laadpaal.

Wat kost het?

Het aanvragen van een openbare laadpaal is gratis. U betaalt alleen voor het opladen van uw auto. Iedereen met een laadpas kan de openbare laadpaal gebruiken. De kosten voor het abonnement en voor de elektriciteit betaalt u aan de aanbieder.

Aanvullende informatie

Netwerk van laadpalen in gemeente Heeze-Leende

Steeds meer mensen kiezen ervoor om elektrisch te rijden. De gemeente Heeze-Leende laat daarom proactief een netwerk van laadpalen aanleggen. Zodat iedereen met een elektrische auto in de buurt van woning of werk de auto kan opladen.

In 2020 won Vattenfall de aanbesteding van de provincies Noord-Brabant en Limburg. Dit betekent dat Vattenfall als enige partij openbare laadpalen mag plaatsen in de gemeenten die deelnemen aan de aanbesteding, waaronder gemeente Heeze-Leende.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over het aanvragen van een laadpaal? Bij ‘Documenten’ vindt u de FAQ laadpalen elektrisch rijden terug, met veelgestelde vragen en antwoorden over dit onderwerp. U kunt hier ook het plaatsingsbeleid inzien.

Handige links