Maak kennis met onze tuincoaches!

In een wereld waar groen steeds belangrijker wordt, staan onze tuincoaches klaar om je te helpen jouw tuin om te toveren tot een biodivers paradijs. Bertie van den Boogaard en Minke Greve zijn gepassioneerde experts die hun kennis en enthousiasme inzetten om jou te begeleiden bij het creëren van een duurzame en onderhoudsvriendelijke tuin. In dit interview delen ze hun ervaringen, tips en adviezen om je op weg te helpen naar een groene oase, ongeacht de grootte van je tuin. Lees verder en ontdek hoe je met kleine stappen een groot verschil kunt maken!
Kun je jezelf kort voorstellen en vertellen wat jouw rol als tuincoach inhoudt?
Bertie: Mijn naam is Bertie van den Boogaard. Als tuincoach zie ik het als mijn missie om mensen enthousiast te maken over hun tuin en hen te verbinden met hun groene ruimte. Mijn werk als tuincoach bestaat uit keukentafelgesprekken waarin ik mensen informeer over inheemse planten en biodiversiteit. Ik leg uit waarom deze belangrijk zijn en hoe ze hun tuin kunnen benutten rekening houdend met hun wensen. Tot nu toe zijn het allemaal hele leuke gesprekken!
Minke: Ik ben Minke Greve, natuurgids, Veltdocente en tuinvogelconsulente. Ik geniet van deze gesprekken omdat ik mensen kan helpen die openstaan voor advies. Ze komen met vragen en willen iets ondernemen in hun tuin. Het is geweldig om hen de kennis en handvatten te geven die ze nodig hebben. Vaak hebben mensen al veel bereikt zonder dat ze het doorhebben, en ik kan hen dan nog nieuwe tips geven. Mensen die de tuincoach inschakelen, zijn klaar voor de volgende stap, en wij helpen hen daarbij. Het geeft veel voldoening om zo bij te dragen aan een groenere omgeving.
Wat zijn de meest voorkomende vragen of problemen waarmee mensen naar jou toe komen?
Bertie: Tijdens mijn adviesgesprekken krijg ik veel vragen over wateroverlast en hoe mensen hun tuin kunnen vergroenen zonder dat het teveel onderhoud vergt. Mensen denken vaak dat een groene tuin veel werk is, maar dat is niet altijd zo. Planten die hun gang kunnen gaan, vergen minder werk dan een betegelde tuin. Hoe ouder bomen en struiken worden, hoe minder werk je eraan hebt. Een groene tuin kan dus zeker onderhoudsvriendelijk zijn.
Minke: Gras in de tuin is bijvoorbeeld heel onderhoudsintensief. Als je delen gras vervangt door bodembedekkers, heb je daar veel minder werk aan als het eenmaal is dichtgegroeid. We geven ook suggesties voor geschikte planten, maar tijdens een adviesgesprek kunnen we geen volledig beplantingsplan maken. We geven praktische informatie waarmee mensen meteen aan de slag kunnen, zoals tips van de Vlinderstichting en Vogelstichting, of video’s van Natuurmonumenten over het maken van een kleine vijver.
Wat zijn jullie tips voor het creëren van een biodiversiteit vriendelijke tuin?
Minke: Gooi je herfstbladeren niet weg, maar maak een rommelhoekje in de tuin waar je de bladeren verzamelt. Daar zitten veel insecten in die een belangrijke voedingsbron zijn voor vogels. Je tuin moet niet te netjes zijn. Gebruik gesnoeide takken om een takkenril te maken in plaats van ze weg te gooien. We geven mensen ook een lijstje met duurzame kwekers in de buurt, zoals de Wilde Weelde of Tuincentrum Soontiëns, waar ze verantwoord plantgoed kunnen kopen. Een bloeiboog is ook een goede tip; zorg dat je het hele jaar door iets in bloei hebt staan in de tuin.
Bertie: We helpen mensen op weg in het doolhof van informatie en geven concrete tips. Bijvoorbeeld, een mooie tuin hoeft niet duur te zijn. Zorg voor structuur, hoogteverschil en mooie zichtlijnen. Maak een kleine waterpoel door een speciekuip in te graven, dan komen er vanzelf salamanders en libellen. Met het uitgegraven zand creëer je hoogteverschil in je borders. En als je egels in je tuin wilt, zorg dan voor een opening in je schutting zodat ze kunnen migreren.
Wat zijn de voordelen van natuurlijk tuinieren?
Minke: Mensen zijn zich vaak bewust van de voordelen van natuurlijk tuinieren, maar weten niet hoe ze moeten beginnen. Voedsel, veiligheid en voortplanting zijn belangrijk voor vogels en insecten. Ze moeten een plek hebben waar ze zich kunnen voortplanten, schuilen en voldoende voedsel vinden.
Hoe kun je het beste beginnen met het plannen van hun droomtuin?
Bertie: Maak een stappenplan en begin klein. Je hoeft niet alles tegelijk aan te pakken. Werk eerst aan de basis en ga dan verder. Iedere persoon en tuin is anders, dus het is belangrijk dat je tuin bij je past.
Minke: Een laatste tip is de zadenbibliotheek in Sterksel. Je kunt daar zaden gratis “lenen”. Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben. Als je zaden leent, zaai je ze in je tuin of op je balkon. Van de planten die opkomen verzamel je na de bloei de zaden en laat ze drogen. Na het drogen kun je een deel van deze zaden terugbrengen naar de zadenbieb. Die kunnen dan weer worden uitgeleend aan andere tuiniers.
De zadenbibliotheek vind je in de bibliotheek in Sterksel. Zaden kunnen daar, tijdens openingstijden van de bieb, ingeleverd worden in een enveloppe met vermelding van oogstjaar, de naam van de plant, de kleur en of de plant zon- of (half)schaduwminnend is.
Dit is een betaalbare manier om je tuin te vergroenen, vooral voor mensen met een kleine beurs!
Klaar voor een groenere tuin? Vraag gratis tuinadvies aan van een tuincoach!
Bertie en Minke helpen je graag met slimme tips om jouw tuin groener, koeler én onderhoudsvriendelijker te maken. Helemaal gratis, gewoon bij jou thuis.