Wat is het?

Als u uw monument wilt verbouwen of herstellen, hebt u in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. Check via Omgevingsloket online(externe link) of u een vergunning moet aanvragen.

Kijk voor meer informatie op de website de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (externe link)of raadpleeg de brochure(externe link).

Hoe werkt het?

Bij een vergunningsverzoek voor onderhouds-werkzaamheden let de gemeente op bijzondere te behouden kenmerken van het pand. Wilt u een omgevingsvergunning aanvragen? Dit doet u via de website www.omgevingsloket.nl(externe link).

U kunt eerst een vooroverleg met de gemeente plannen zodat de gemeente alvast kan controleren of uw verzoek voldoet aan het bestemmingsplan en de welstand. Het indienen van een verzoek om vooroverleg kan handig zijn, als u nog niet zover bent om een omgevingsvergunning in te dienen en nog niet alles wilt uitwerken, maar al wel een check wilt hebben of uw plan wel haalbaar is. U kunt een vooroverleg aanvragen via het Omgevingsloket online(externe link). Daar begint u met een aanvraag en uploadt u de bijlagen. Voordat u de aanvraag indient stelt u de aanvraag open voor vooroverleg via 'contact met bevoegd gezag'.

Wat moet ik doen en wat heb ik nodig?

Alle informatie over deze aanvraag vindt u in het online omgevingsloket(externe link).

Verduurzamen monument

Vanwege hun vaak hoge leeftijd zijn monumenten op zichzelf (vanuit circulariteit) al duurzaam, maar in gebruik zijn ze dat nog niet. Er valt nog veel winst te behalen, maar dan wel zónder dat deze gebouwen hun cultuurhistorische waarde verliezen. Het energieverbruik kan bijvoorbeeld een stuk zuiniger. Een monument verduurzamen vraagt om maatwerk.

Het is bewezen dat uw wooncomfort kan worden verhoogd met behoud van de monumentale elementen. Als eigenaar van een monumentale pand kunt u een duurzaamheidsadvies speciaal voor dit bijzondere bouwwerk laten uitvoeren door een duurzame monumenten (DuMo) adviseur(externe link). U kunt via het Restauratiefonds(externe link) een deel van de kosten van zo’n advies vergoed krijgen. Meer informatie over het verduurzamen van een monumentaal pand vind u op onze pagina verduurzaming monumentaal pand

Gemeenten hebben de mogelijkheid een vergunning te verlenen voor het plaatsten van zonnepanelen op erfgoed in het zicht, als plaatsing uit het zicht niet mogelijk is. Criteria vind je in het overzicht: meer mogelijkheden voor zonnepanelen op erfgoed.

Subsidiemogelijkheden

Informatie over de mogelijkheden voor subsidie voor monumenten vind u op onze pagina monumenten subsidiemogelijkheden

Aanvullende informatie

Beschermde stads- en dorpsgezichten

De bescherming van stads- en dorpsgezichten is geregeld in de omgevingsvisie, het omgevings-/bestemmingsplan met daarin opgenomen de welstandsnota Voor wijzigingen binnen het beschermd stads- of dorpsgezicht (ook aan panden) gelden andere regels, er is namelijk altijd een vergunning nodig. Dit geldt zowel voor monumenten als niet-monumenten.

Vergunning archeologisch monument

Een archeologisch monument is een terrein dat deel uitmaakt van ons cultureel erfgoed, omdat op of in de bodem resten, voorwerpen of andere historische sporen bewaard zijn gebleven. Bekijk locaties van archeologische monumenten op de interactieve erfgoedkaart(externe link). U vraagt de vergunning voor een archeologisch monument aan bij de gemeente.