Wat is het?

De gemeente Heeze-Leende wil kinderen tot 18 jaar stimuleren om een muziekinstrument te leren bespelen via één van de fanfares van Heeze, Leende of Sterksel. Daarom subsidieert de gemeente een gedeelte van de kosten van de muzieklessen op de fanfare-instrumenten.

Voorbeelden van fanfare-instrumenten zijn: bugel, trompet, trombone, saxofoon, hoorn, tuba, bariton, bastuba en drums. Maar er zijn meer instrumenten mogelijk, in overleg met de betreffende fanfare.

Overige muziek-, zang- en danslessen worden niet gesubsidieerd.

Hoe werkt het?

De leerling meldt zich aan bij Fanfare Nicasius in Heeze, of bij de Koninklijke Fanfare Philharmonie in Leende, of bij de Muziekvereniging De Heerlijkheid in Sterksel.

Via deze fanfares wordt de leerling aangemeld bij muziekschool RICK (Regionaal Instituut Cultuur en Kunsteducatie) in Weert.

De lessen worden door docenten van RICK gegeven in 't Perron in Heeze, in het Kloosterhof in Leende, of in Valentijn in Sterksel.

Er zijn vier fases: A, B, C en D. De A-fase is voor beginners en duurt gemiddeld drie jaar, de overige fases duren gemiddeld twee jaar.

Groepsonderwijs in de A-fase

In de A-fase van het muziekonderwijs aan kinderen, worden zij zoveel als mogelijk in groepjes van twee tot maximaal vier leerlingen geplaatst. De lesduur is dan gekoppeld aan de grootte van de groep: bij twee kinderen 30 minuten les per week, bij drie kinderen 45 minuten en bij vier kinderen 60 minuten. De groepsindeling wordt gemaakt door de docent, op basis van de aanmeldingen.

Individueel onderwijs in de A-fase

Het kan evenwel voorkomen dat een kind niet in een groep geplaatst kan worden. Dit is afhankelijk van factoren als instrument, aantal aanmeldingen, leslocatie, of de vorderingen van een leerling. Omdat wekelijks individueel onderwijs van 15 minuten in de praktijk vaak te kort blijkt, bestaat de mogelijkheid om in overleg de lesduur te verlengen tot 20 minuten.

Onderwijs in de B-fase en Breedterichting: in de B-fase en de Breedterichting is de lesduur standaard 20 minuten per week, met maximaal drie leerlingen per uur.

Onderwijs in de C- en D-fase: vanaf de C-fase is er alleen nog individueel onderwijs. In de C-fase is dat 25 minuten per week en in de D-fase 30 minuten per week.

Naast het instrumentaal muziekonderwijs zijn er ook andere muzieklessen mogelijk bij zelfstandig gevestigde muziekdocenten of bij RICK. RICK biedt onder andere 'Muziek op schoot' voor kinderen vanaf 6 maanden, en 'Muziekwinkel' voor kinderen vanaf groep 4. Zie voor informatie www.rickraakt.nl

Wat moet ik doen?

Voor aanmelding voor de lessen of voor meer informatie over onder andere de leskosten neemt u contact op via:

Wat kost het?

Muzieklessen waarvoor de gemeente subsidie verleent kosten ongeveer € 300,- tot € 630,- per schooljaar, afhankelijk van de fase A, B, C of D (A-fase is voor beginners). Dit geldt voor de jeugdleden van de fanfares van Heeze, Leende of Sterksel, tot 18 jaar. Het gaat hierbij dus om muziekles op een instrument in overleg met de fanfare.

Voor overige muzieklessen verleent de gemeente geen subsidie en moet dus de kostprijs worden betaald. Deze varieert per muziekschool of zelfstandig gevestigde muziekdocent.

Heeft u een laag inkomen? Dan kan Stichting Leergeld misschien helpen met een vergoeding. Zie voor meer informatie onder het kopje 'documenten' de brochure 'Alle kinderen doen mee in Heeze-Leende' , of zie www.leergeldgeldrop.nl . Via deze website kunt u een aanvraag indienen.