Wat is het?

Biedt u een overnachting tegen een vergoeding aan personen die niet in de gemeente Heeze-Leende staan ingeschreven? Dan moet u toeristenbelasting betalen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om verblijf in een hotel, caravan, bungalow, B&B of een kampeerplaats. Zowel voor toeristische als zakelijke overnachtingen betaalt u toeristenbelasting.

U kunt de belasting doorberekenen aan de persoon die bij u overnacht. U draagt de belasting jaarlijks af aan de gemeente.

Geef direct uw toeristenbelasting aan

Hoe werkt het?

Biedt u een overnachting aan, dan ontvangt u na afloop van het kalenderjaar een 'verzoek tot opgave' (aangifteformulier) van het daadwerkelijk aantal overnachtingen. Deze aangifte toeristenbelasting kunt u ook online invullen.

Als u het niet eens bent met de aanslag, kunt u bezwaar maken. Zet in uw bezwaar het aanslagnummer en leg uit waarom u het er niet mee eens bent. Stuur uw bezwaar binnen 6 weken na de datum op het aanslagbiljet naar de gemeente.

Als aanbieder van overnachtingen bent u verplicht om een 'Digitaal Nachtverblijfregister' bij te houden. Deze kunt u onderaan deze pagina downloaden.

Lees de verordening toeristenbelasting 2022(externe link)

Wat moet ik doen?

Belastingplicht

Als u belastingplichtig bent voor de toeristenbelasting, moet u altijd aangifte doen.

Toeristenbelasting aangeven

  • Bekende belastingplichtigen; voor de aangifte krijgt u een uitnodigingsbrief. U moet binnen de gestelde datum aangifte doen (ook als u geen brief ontvangt).
  • Nieuwe belastingplichtigen; u moet zich vóór de eerste overnachting aanmelden voor de heffing van de toeristenbelasting. Maak hiervoor gebruik van het aanmeldformulier.

Aanmelden toeristenbelasting

Registratieplicht

Als belastingplichtige hebt u ook een registratieplicht van uw gasten. Onder het kopje 'downloads' staat een voorbeeld van een nachtregister dat u kunt gebruiken.