Het aantal mensen dat langer, zelfstandig thuis blijft wonen groeit snel. Een veilige woning en goede verbinding met bekenden, familie, buren is voor veel mensen belangrijk. Daarom is de gemeente Heeze-Leende het project Leefsamen gestart.

Inwoners kunnen zich aanmelden om kosteloos hun woning te laten voorzien van slimme sensoren. Gebeurt er iets? Bijvoorbeeld inbraak, een val, paniek of brand, dan alarmeren de slimme sensoren het sociale netwerk van buren en familie, zodat zij kunnen komen helpen. Ook krijgen deelnemers een advies om hun persoonlijke situatie nog veiliger te maken.

Hoe werkt het?

Na aanmelding wordt er telefonisch contact opgenomen voor een afspraak met een monteur van Leefsamen. Deze komt uitleggen hoe de alarmering werkt en bekijkt samen met u wat er nodig is. Vervolgens worden de benodigde sensoren geplaatst en de alarmering geactiveerd. Bij een alarm worden zelf gekozen naasten gealarmeerd. Een lokale servicecentrale kan ingeschakeld worden indien professionele opvolging gewenst is als de sociale omgeving niet reageert.

Deelnemers ontvangen kosteloos de sensoren, de installatie en de alarmeringen gedurende 6 maanden. Na deze periode mogen deelnemers zelf beslissen om de dienstverlening voort te zetten.

Wilt u zich veilig voelen in uw huis?

Er zijn een beperkt aantal sensoren beschikbaar om woningen binnen onze gemeente kosteloos te voorzien. Aanmelden kan via de website leefsamen.nl/heeze-leende of via het aanmeldformulier welke, samen met de brochure, te verkrijgen is op het gemeentehuis

Positieve reacties

De resultaten bij deelnemers in andere Brabantse gemeenten die deze dienst al beschikbaar hebben, zijn zeer positief. Het blijkt dat deelnemers zich veiliger voelen in hun woning. De sensoren worden niet ervaren als inbreuk op de privacy en mensen voelen zich meer verbonden met hun naasten en andersom ook. 

Deelnemende bewoners geven aan dat ze zich minder eenzaam voelen en beter slapen. “Ik ben wel eens bang om te vallen als in de nacht uit bed moet. Nu voel ik me veilig en kan ik eindelijk met een gerust gevoel slapen”, aldus een van de deelnemers.

De meeste mensen zijn dan ook erg blij met de alarmering. Een 83-jarige deelneemster: “Bij mij is een beginnende brand snel ontdekt. Mijn buurman schoot te hulp en heeft erger voorkomen. Zonder die rookmelders had ik het waarschijnlijk niet naverteld.

Voor meer informatie bekijk de onderstaande brochure, ga naar leefsamen.nl/heeze-Leende of bel 040 780 0641.