FoodWise Campagne: samen streven naar minder voedselverspilling in Heeze-Leende!

De VN heeft als doel om tegen 2030 wereldwijd de hoeveelheid verspild voedsel met de helft te verminderen. Dit streven is ook opgenomen in het twaalfde Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG 12), dat zich richt op verantwoorde consumptie en productie. De landbouwministers van de Europese Unie hebben deze doelstelling overgenomen, wat ook betekent dat Nederland zich eraan heeft verbonden.

Gemeente Heeze-Leende is FoodWise

De doelstelling vanuit het duurzaamheidsbeleid van gemeente Heeze-Leende is om in 2023 voedselverspilling met 50% verminderd te hebben. Vandaar dat ook dit jaar, voor het derde jaar op rij, gemeente Heeze-Leende zich inzet voor de FoodWise Campagne: samen tegen voedselverspilling. 

De naam van deze campagne verraadt de insteek al: het wijzer worden over voedsel en het duurzamer omgaan met ons eten. Met de slogan “Waarom voedsel verspillen als je er zoveel mee kunt? Das toch zund!” krijgt voedselverspilling een lokaal en Brabants tintje. De gemeente Heeze-Leende wil ook meegeven hoe je je afval in de keuken op de juiste manier kan scheiden. Bij GFT-E afval hoort etensresten, dus die mogen in de groene bak!

Waar de campagne voorgaande jaren gericht was op de allerkleinste burgers en de horeca, verlegt de gemeente dit jaar haar focus naar de inwoners. Net als voorgaande jaren werkt de gemeente Heeze-Leende samen met facet, maar zijn ook de lokale supermarkten Spar, Coop, Plus en Albert Heijn en de bibliotheek aangesloten bij de campagne. Hier vind je verschillende wist-je-datjes over hoe je voedselverspilling tegen kunt gaan, maar er ligt bij de bibliotheek of supermarkt bijvoorbeeld ook een leuke kleurplaat voor de allerkleinste inwoners van de gemeente!

Door bewuster om te gaan met eten kunnen wij samen in de gemeente Heeze-Leende al heel veel voedselverspilling voorkomen! Doe jij ook mee?
 

logo van foodwise met daarbij de tekst Wist je dat?

Wist je dat?

..er jaarlijks 33 kilo eetbaar voedsel per persoon in de afval bak verdwijnt? Dat is gemiddeld zo’n €140! Meten is weten, koop en kook op maat door bij het koken een kopje, weegschaal of maatbeker te gebruiken om de juiste porties af te meten. Zo voorkom je verspilling en bespaar je geld! 

.. je jouw zintuigen kunt gebruiken om voedselverspilling tegen te gaan? Kijk, ruik en proef wanneer een product de “ten minste houdbaar tot” datum heeft bereikt, voordat je verspilt.
KIJK en ga na of het product er anders uitziet,
RUIK om te checken of de geur niet anders is dan voorheen,
PROEF om zeker te zijn dat de smaak nog goed is.

..een komkommer verpakt in plastic beter voor het milieu is dan een onverpakte komkommer? Een komkommer die in plastic verpakt zit gaat tot wel drie keer langer mee dan een onverpakte. Dat maakt het duurzamer, omdat weggooien van groenten een grotere belasting is voor het milieu dan het gebruik van een paar gram folie. 

.. alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw allemaal in de GFT+E bak weggegooid mogen worden? Het scheiden van GFT+E zorgt ervoor dat we er grondstoffen van kunnen maken én dat we het afval niet hoeven te verbranden. Dubbel winst! Twijfel je over wat er allemaal in de GFT+E bak mag? Kijk voor meer informatie op: https://www.samenaandebak.nl/gfte/ 

..Het kopen van bevroren voeding of het eten van ingevroren voeding voedselverspilling kan verminderen met 47%? Je kunt bijvoorbeeld je overgebleven groenten en fruit in een bakje invriezen en toevoegen aan smoothies. Ook kun je overgebleven porties van maaltijden invriezen om deze op een later moment te ontdooien en opeten. Dit scheelt tijd en verminderd verspilling!