Wat houdt het in?

Op donderdag 6 juni 2024 kunnen kiezers weer naar de stembus, dit keer voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Wil je helpen bij deze belangrijke gebeurtenis? Meld je dan aan als voorzitter, plaatsvervangend voorzitter, stembureaulid of teller!
 

Hoe werkt het?

Voorzitter: als voorzitter ben je de leider van het stembureau. Je hebt taken zoals het openen en sluiten van het stembureau, het handhaven van orde en eerlijkheid tijdens het stemproces, het beheren van het personeel op het stembureau, en het rapporteren van de resultaten aan de hogere autoriteiten.

Stembureaulid: als tembureaulid heb je een algemene rol en ondersteun je de voorzitter en de tellers. Je helpt bij het controleren van de identiteit van kiezers, het uitdelen van stembiljetten, het beantwoorden van vragen van kiezers en het handhaven van de algemene ordelijkheid in het stemlokaal.

Teller: als teller ben je verantwoordelijk voor het tellen van de uitgebrachte stemmen nadat het stembureau is gesloten. 

Tijden

  • Voor de voorzitter begint de dag om 6:30 uur op donderdag 6 juni 2024.
     
  • Als stembureaulid word je om 7:00 uur verwacht op het stembureau waar je bent ingedeeld.
     
  • De tellers worden om 20:45 uur op het stembureau verwacht. Om 21:00 uur begint het tellen. Houd er rekening mee dat het werk pas is voltooid nadat alle stemmen zijn geteld.

Aanmelden als stembureaulid en/of teller

Training

Als je meehelpt op het stembureau, krijg je voorafgaand een gratis (online) training. Hier leer je alles over je taken en word je voorbereid op situaties die je tijdens de verkiezingsdag kunt tegenkomen. Het volgen van deze training is verplicht. 

Aanmelden

Meld je eenvoudig aan via onderstaande button.

Aanmelden

Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar verkiezingen@heeze-leende.nl.