Hemelwater (regenwater, sneeuw of hagel) afkoppelen houdt in dat het hemelwater wordt afgekoppeld van de riolering.

Aan het loskoppelen van regenwater van de riolering zitten een paar grote voordelen:

  • Het riool loopt minder snel vol bij veel regen.
  • Hemelwater blijft in het gebied waar het valt. Daardoor minder droogte door meer water in de bodem.

Afkoppelen kan op verschillende manieren, in het groot en in het klein. Bij nieuwe woonwijken bijvoorbeeld, verdwijnt hemelwater niet in het riool, maar in de grond. Goed tegen de droogte! Als het gaat om uw eigen tuin, kunt u ook uw steentje bijdragen door ook af te koppelen. Met een gratis adviesgesprek én een financiële bijdrage vanuit de gemeente en de verdubbelaar van Waterschap de Dommel is het nu extra interessant! 

Naar het aanvraagformulier bijdrage afkoppelen regenwater

Gratis advies en bijdrage

Met de regeling 'Afkoppelen hemelwater Heeze-Leende, willen we het lokaal vasthouden en verwerken van hemelwater stimuleren. Deze éénmalige bijdrage kunt u krijgen u voor het vasthouden en verwerken van hemelwater door het afkoppelen van dakverhardingen en/of erfverharding op particulier terrein van bestaande openbare gemeentelijke rioolstelsels. Voor de (pvc)materialen die u hiervoor nodig heeft, krijgt u een vergoeding. 

Afkoppelcoaches

Afkoppelen is maatwerk. Daarom zetten we afkoppelcoach Lanny Olie van NLgaat.nu(externe link) in om u (gratis) advies te geven over het afkoppelen van regenwater. Zij komt  op afspraak bij u langs voor een gratis (tuin)tafelgesprek. Zij geeft u advies, goede voorlichting, laten u inspirerende voorbeelden zien en beantwoord al uw vragen over hemelwater afkoppelen.

De afkoppelcoach kan u alles vertellen over infiltratie, ontluchting, producten, bodemdoorlaatbaarheid, grondwaterpeil, technische oplossingen, het circulair gebruik van regenwater tot alles over het vergroenen uw tuin. Ook heeft ze een stappenplan over hoe u een regenton kunt aansluiten met  een vulautomaat. Ook met vragen over de bijdrageregeling van de gemeente kunt u bij haar terecht. Als u dat wilt, mailt ze u na het adviesgesprek u nog wat inspiratie toe. In uw eigen tempo kunt u alles dan nog eens rustig nalezen.

Vragen of een (tuin)tafelgesprek aanvragen?

Heeft u nog een vraag over het afkoppelen van hemelwater of wilt u een tuintafelgesprek aanvragen? Neem dan contact op met onze afkoppelcoach via lanny.olie@nlgaat.nu / 06-58076183.

Afbeelding van afkoppelcoach Lanny (externe link)
Afkoppelcoach Lanny Olie

Tot de pot leeg is...

In de pot van deze regeling zit € 10.000 euro, het Waterschap de Dommel legt hetzelfde bedrag bij, de verdubbelaar. Stel, u koopt voor € 100,00 aan (pvc)materialen, na overleg van de factuur ontvangt u met de verdubbelaar in totaal € 200,-. Aan dit bedrag zit een maximum van € 10,00 p/M2 afgekoppeld dakoppervlak of bestrating met een maximum van € 1000,00 per aanvraag inclusief de afkoppeleverdubbelaar van Waterschap de Dommel. Wanneer de pot leeg is, stopt de regeling voor het lopende jaar. Dus... op is op! Wacht daarom niet lang met het aanvragen van het (tuin)tafelgesprek. 

Aanvragen behandelen we volgorde van binnenkomst. 

Voorwaarden in het kort

  • U koppelt minimaal 20m2 af
  • U koppelt minimaal 10 m2 verharding af (of tegel eruit, groen erin)
  • Bij een geveltuin koppelt u 0,5 meter af vanaf de gevel over een lengte van minimaal 4,0 meter (tegel eruit, groen erin)
  • In de bestaande situatie stroomt het water in het openbare rioolstelsel
  • Er is een minimale waterberging van 20 liter per m2 die wordt afgekoppeld. Na benutting van deze waterberging mag hemelwater eventueel via regenwaterleidingen overlopen naar groene zones in de tuin of naar de openbare ruimte. 

Naar het aanvraagformulier bijdrage afkoppelen regenwater

Stimuleringsregeling afkoppelen regenwater

Alle voorwaarden om een bijdrage en verdubbelaar te ontvangen.