Wat is het?

Als u eigenaar bent van een stuk grond en uit bodemonderzoek blijkt dat de grond vervuild is, moet u dit laten schoonmaken. Alleen officieel goedgekeurde bedrijven mogen bodemvervuiling verwijderen.

Hoe werkt het?

U hebt een zogenaamde zorgplicht. Dit betekent dat u bodemvervuiling moet voorkomen en eventuele vervuiling zo snel mogelijk en in zijn geheel moet verwijderen. Op de kaart van het Bodemloket(externe link) ziet u wat de grondstatus is in uw straat.

Aansprakelijkheid

U kunt ook aansprakelijk zijn voor bodemvervuiling die veroorzaakt is door een ander. De oorspronkelijke vervuiler is aansprakelijk. Hiervoor geldt een termijn van 30 jaar. Na 30 jaar bent u aansprakelijk voor het verwijderen van de bodemvervuiling. Dit geldt ook als de oorspronkelijke vervuiler niet meer te achterhalen is.

Wat moet ik doen?

  • Kijk op de kaart van het Bodemloket(externe link) om te zien of de bodem in uw buurt vervuild is.
  • Ontdekt u dat uw grond vervuild is? Dan moet u dit melden bij de gemeente of provincie.

Bodemonderzoek doen

  • Bij de koop van een huis of een stuk grond is het belangrijk om tevoren bij de gemeente te informeren naar eventuele bodemvervuiling. Vraag uw makelaar of taxateur om advies of aanvullend bodemonderzoek noodzakelijk is. (NVM-makelaars hebben de plicht om het thema te onderzoeken).
  • Gaat u bouwen of verbouwen? Dan moet u meestal een bodemonderzoek laten doen. Dit onderzoek hebt u nodig bij uw aanvraag voor de omgevingsvergunning om te mogen bouwen of verbouwen. LET OP: Dit bodemonderzoek moet zowel als pdf bestand als SIKB 0101 export worden aangeleverd bij de aanvraag omgevingsvergunning.

Bodem saneren

Vervuilde grond moet u laten saneren. De gemeente kan u hierover informeren. Saneren van grond mag alleen door erkende bedrijven gedaan worden. Via Rijkswaterstaat kunt u zoeken naar erkende instellingen(externe link).

Wat heb ik nodig?

  • de resultaten van het bodemonderzoek
  • een plan hoe u de bodemvervuiling laat verwijderen

Wat kost het?

Voor de kosten verwijzen wij u naar de legesverordening. De meest recente vindt u op de website van overheid.nl.