Gebiedsvisie Paaldijk-Renheide

Waarom we werken aan een gebiedsvisie voor Paaldijk - Renheide

We willen keuzes maken waarmee duidelijk wordt wat er in de toekomst in dit gebied mogelijk is. Die keuzes gaan onder andere over het verduurzamen van voedselproductie, inpassen van klimaatadaptatie, opwekken van duurzame energie, versterken van biodiversiteit en economische kracht in het landelijk gebied. Die keuzes nemen we in een gebiedsvisie voor Paaldijk – Renheide.

Sturen op balans

We willen graag mogelijkheden bieden voor een combinatie van functies in het gebied. We willen  het groene karakter (natuur en landschap) behouden en ruimte bieden aan functies zoals wonen, werken (waaronder landbouw) en recreatie. Daar moeten we een balans in vinden. Eventueel (deels) vrijkomende agrarische erven moeten kansen bieden voor andere economische verdienmodellen. Gronden die door stoppende boeren worden verlaten kunnen een bijdrage zijn voor extensivering van blijvende bedrijven. 

Agrariërs faciliteren

Concreet richten we ons met onze acties op toekomstbestendige, verduurzaamde landbouw in een vitaal buitengebied, waarbij agrariërs worden gefaciliteerd en we open staan voor nieuwe economische dragers.

In gesprek zijn en blijven

We zijn met de bewoners, grondeigenaren en ondernemers van het gebied in gesprek en in de toekomst blijven we dat doen. We zijn zuinig op ons buitengebied en we willen graag de expertise die aanwezig is bij de betrokkenen, inzetten om onze doelen te bereiken. De visie moet ook aansluiten bij de wensen en behoeften uit het gebied zelf. We willen de visie na vaststelling tot uitvoering gaan brengen samen met het gebied. 

Samenwerking om te komen tot een gezamenlijke visie

Samenwerking is nodig om te komen tot een gezamenlijke visie.  En samenwerking is de enige manier om in zo’n visie vruchtbaar toekomstperspectief te realiseren voor de boeren en de tuinders.

De voorlopige gebiedsvisie Paaldijk - Renheide

De voorlopige gebiedsvisie is niet definitief, maar geeft een beeld van de resultaten tot nu toe.

Download de Gebiedsvisie - april 2024

Wat hebben we tot nu toe gedaan

Analyse en onderzoek

Voorafgaand aan de bijeenkomsten dit voorjaar startten we in 2023 met het inwinnen van informatie door middel van gesprekken met verschillende partijen. De gesprekken, analyses en onderzoek leidden tot vier thema’s, die tijdens de bijeenkomsten centraal stonden. Met de vier thema’s als basis is een diversiteit aan ideeën en informatie verzameld die verwerkt is in de gebiedsvisie voor de Paaldijk-Renheide. Zo is er meegenomen wat agrariërs bezig houdt, hoe ze kijken naar de gebiedsontwikkelingen en waar zij kansen zien voor hun bedrijf. Ook kwamen onderwerpen aan de orde zoals de rol van water, de invloed van en op Natura 2000 gebieden en de kansen en beperkingen die ondernemers ervaren bij het stoppen van en het veranderen van hun bedrijf. 

8 februari 2024: in gesprek over de gebiedsvisie

In februari waren wij te gast midden in het gebied op locatie de Riestenblik om het gesprek aan te gaan over de gebiedsvisie. Zo’n 70 agrarisch ondernemers, grondeigenaren, gebiedspartners en de belangenvereniging voor het gebied brachten een bezoek aan de Riestenblik waar de vier thematafels stonden opgesteld. We konden informatie en reacties ophalen en de bezoekers gingen in gesprek met de beleidsambtenaren en met de wethouders van Breugel en Groenewoud. 

16 april 2024: tweede gebiedsbijeenkomst - 40% visie gepresenteerd en besproken

Gebaseerd op alle verzamelde informatie en reacties tot dan toe, hebben we tijdens de tweede bijeenkomst een zogenaamde 40% gebiedsvisie gepresenteerd en besproken. Ook tijdens deze samenkomst was er veel ruimte en gelegenheid voor het stellen van vragen en het aangaan van het gesprek. 

Download de presentatie van de Tweede Gebiedsbijeenkomstlink naar pdf bestand

30 april 2024: gesprek met de agrariërs die door willen gaan

Op dinsdag 30 april zijn we vervolgens in gesprek gegaan met direct betrokken agrariërs in het gebied die door willen gaan om specifiek te horen wat zij nodig hebben om door te gaan.  (melkvee-, vleesvee-, pluimveehouders en volle grondtuinders). Ook de ZLTO was op deze bijeenkomst vertegenwoordigd. 

Focus op perspectief en duidelijkheid

Belangrijke onderwerpen en discussiepunten concentreerden zich vooral op het perspectief voor de boeren en de behoefte aan duidelijkheid.  Omdat veel partijen zich inhoudelijk bezighouden met de toekomst van het gebied, leidt dat ook die avond tot de vraag wie de regie voert in het gebied. In dat kader is er met name gesproken over de toekomstplannen met het fenomeen water: met verdroging en vernatting als uitwassen. Het is duidelijk dat er veel verschillende belangen zijn. Samenwerking is nodig om te komen tot een gezamenlijke visie.  En samenwerking is de enige manier in zo’n visie vruchtbaar toekomstperspectief voor de boeren en tuinders te realiseren.

Verwerken van de resultaten tot nu toe in voorlopige gebiedsvisie

De resultaten van alle gesprekken met de betrokkenen, het grondige onderzoek en de analyses van ieders belangen en doelen, beleidsvraagstukken en ambities hebben geleid tot een aantal gesprekken met provincie en waterschap. Met hen hebben we besproken waar ruimte geboden kan worden voor de wensen en behoeften van het gebied, en waar beperkingen zijn. We verwerken de uitkomsten in een voorlopige gebiedsvisie voor Paaldijk-Renheide. 

In oktober 2024 presenteren we de 90% concept gebiedsvisie aan de direct betrokkenen

Na de zomer plannen we een volgende bijeenkomst met de direct belanghebbenden in het gebied. We presenteren dan de 90% concept gebiedsvisie, inclusief de inbreng van het waterschap en van de provincie.  We bieden dan nog de gelegenheid om enkele aanvullingen te maken. Met die inbreng maken we de visie vervolgens gereed om daarna voor te leggen aan de raad. 

Nieuwsbrief Paaldijk - Renheide

Via de speciale nieuwsbrief kunt u op de hoogte blijven van de voortgang van de gebiedsvisie omgeving Paaldijk - Renheide. Via de onderstaande link kunt u zich aanmelden voor deze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief gebiedsvisie Paaldijk - Renheide 

Vier thema’s 

Uit alle informatie die we eerder al verzamelden doormiddel van gesprekken met diverse belanghebbende zijn vier hoofdthema’s bepaald. Tijdens de ontmoeting op de Riestenblik stonden die vier onderwerpen centraal  bij de gesprekken.

  • Duurzaam agrarisch toekomstperspectief: dit is de nummer één voor de agrariërs die graag door willen met hun bedrijfWant de hoofdactiviteit in het gebied is én blijft de agrarische sector. We willen in de visie opnemen hoe we deze sector een duurzaam toekomstperspectief kunnen bieden en welke kaders daarvoor gelden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat dit vraagt om extensivering of een verbrede bedrijfsvoering met bijvoorbeeld een boerderijwinkel of recreatieve nevenfunctie. 
     
  • Recreatie: door de ligging in een fraai landschap, omgeven door natuurgebieden, ligt er een grote potentie in het gebied voor de ontwikkeling van recreatieve bedrijfsactiviteiten. Hierbij kan gedacht worden aan diverse functies, zoals een speelboerderij, theetuin, boerderijbeleving of kleinschalige verblijfsrecreatie.
     
  • Stoppen met agrarisch bedrijf: dat levert dan voormalig agrarische bebouwing op (VAB). Wat mag je dan met de locatie die overblijft? We willen hiervoor in de visie opnemen wat de mogelijkheden zijn. De invulling moet passen binnen het buitengebied en bijdragen aan de leefbaarheid en kwaliteit van het gebied. Dit kan per locatie verschillend zijn.
     
  • Landschapsontwikkeling: het gebied is nu open en weids met weinig biodiversiteit en landschappelijke kwaliteit, terwijl het omliggende gebied veel natuurwaarden kent. We willen die biodiversiteit graag verhogen en meer groenelementen aanleggen die passen bij het gebied. Daardoor wordt het er ook een stuk aantrekkelijker om te wonen en recreëren. 

Grondige analyse

De gebiedsvisie voor Paaldijk-Renheide is in oktober 2023 gestart met de gebiedsanalyse. Er is gesproken met bewoners, gebiedseigenaren en met - partners en met verschillende medewerkers van de gemeente van allerlei beleidsterreinen.

Het plangebied Paaldijk-Renheide is onder de loep genomen. Er is gekeken naar de kenmerken van het gebied zelf en van de omliggende gebieden. Evenals de geschiedenis van het gebied en hoe het zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Verder is er een analyse gemaakt van de opbouw van de ondergrond en hoe het gesteld is met de bodem en het water.

Tevens is het gebruik van de grond in kaart gebracht: welke agrarische, toeristische en overige bedrijven liggen er in het gebied. En vervolgens zijn de beleidsdoelen van de verschillende overheden in de analyse meegenomen. Hoe grijpen die in in Paaldijk-Renheide.

Gebiedsanalyse

Met behulp van kaarten en overzichten is bovenstaande analyse van het gebied weergegeven.

Het resultaat is hier te downloaden.

Participatieroute Gebiedsvisie Paaldijk-Renheide

  1. Nog te doen: Opleveren definitieve gebiedsvisie voor vaststelling door gemeenteraad

    najaar 2024

  2. Afgerond: Afstemming, discussie en keuzes maken

    planning mei 2024

  3. Afgerond: Gebiedsbijeenkomst met agrarisch ondernemers, grondeigenaren, gebiedspartners en de belangenvereniging

    16 april 2024

  4. Afgerond: Inloopbijeenkomst: brainstormen en gesprekken met agrarisch ondernemers, grondeigenaren, gebiedspartners en de belangenvereniging

    februari 2024 

  5. Afgerond: Inventarisatie en eerste gesprekken in gebied

    oktober – december 2023 

  6. Afgerond: Inventarisatie voor nieuw proces, gesprekken met waterschap

    zomer 2023 

  7. Afgerond: Vaststelling omgevingsvisie door gemeenteraad

    juni 2023 

  8. Afgerond: Informerende gebiedsbijeenkomst Paaldijk

    april 2023 

  9. Afgerond: Vaststelling raadsprogramma door gemeenteraad

    september 2022