De kans dat er bij jou in de buurt een grote ramp of crisis uitbreekt, is gelukkig erg klein. Mocht er wel direct gevaar zijn door een ramp of noodsituatie, dan word je gewaarschuwd door de sirene.

Als je NL-Alert(externe link) op je mobiel hebt ingesteld, krijg je ook hiervan een signaal. Blijf zo rustig mogelijk, ga naar binnen, sluit deuren en ramen en zet radio of tv aan op de regionale zender.

Elke eerste maandag van de maand worden de sirenes getest. Dit proefalarm bestaat uit een signaal dat hoorbaar is om 12.00 uur. Hoor je de sirene op dit tijdstip, dan weet je dat er niets aan de hand is
 

Wat als de sirene gaat?
NL-alert
Risicokaart Noord-Brabant(externe link)

Wat te doen bij een ramp? 

Rampeninstructies

Hieronder vind je een overzicht van mogelijke crisis en/of rampsituaties.

Crisiscommunicatie vanuit de overheid

De overheid heeft de taak om burgers te waarschuwen bij een ramp, crisis of ander ernstig incident en informatie te verschaffen. Om aan deze taak uitvoering te geven, is het noodzakelijk zoveel mogelijk burgers te alarmeren en informeren. De overheid beschikt over verschillende crisiscommunicatiemiddelen, waaronder NL-Alert(externe link), sirenes, regionale apps, websites en sociale media van veiligheidsregio’s en gemeenten, regionale rampenzenders op radio en tv, het publieksinformatienummer 0800-1351www.crisis.nl(externe link) en geluidswagens.

Kijk voor meer informatie op crisis.nl(externe link)

Wil je weten wat je zelf kan doen als een bepaald gevaar risico zich voordoet? Kijk dan op crisis.nl(externe link). Hier vind je diverse risico’s die zich kunnen voordoen, denk daarbij bijvoorbeeld aan extreem weer, stroomstoring, aardbeving, overstroming, brand en explosie. Met een goede voorbereiding vergroot je je zelfredzaamheid.