Stemmen met een visuele beperking

Sinds 2019 ligt in ieder stembureau in Nederland een loep met verlichting klaar. Vergeet er dus niet naar te vragen als u moeite hebt om het stembiljet te lezen. Daarnaast hangt in alle stembureaus een kandidatenlijst in grote letters.

Kiezers met een auditieve beperking

Voor kiezers met een auditieve beperking zijn een aantal video’s met gebarentaal beschikbaar met informatie over stemmen. Bekijk de video’s Stemmen: zo doe je dat, Stemmen: de Tweede Kamer uitgelegd en Zo telt jouw stem mee.

Hulp voor kiezers met een lichamelijke beperking

Kunt u door een lichamelijke beperking zelf niet stemmen? Dan mag u hulp krijgen in het stemhokje. Bijvoorbeeld als u slechtziend of blind bent of de ziekte van Parkinson heeft. 
U kunt zelf iemand meenemen om te helpen of een stembureaulid om hulp vragen.

Voor mensen in een rolstoel is er minstens één stemhokje met een verlaagd schrijfblad.

Ik heb een (licht) verstandelijke beperking. Hoe kan ik stemmen?

U kunt buiten het stemhokje uitleg krijgen van een stembureaulid. Hulp in het stemhokje is niet toegestaan. 

Algemene volmacht voor iemand met verstandelijke beperking

Heeft u een algemene volmacht om voor iemand met een verstandelijke beperking te handelen? Deze volmacht geldt niet voor verkiezingen en accepteert het stembureau dus niet. 
Wel kan de kiezer met een verstandelijke beperking u machtigen om voor hem of haar te stemmen via de stempas of via een machtigingsformulier. De persoon die niet kan stemmen, moet dit uit zichzelf aan u vragen en moet de volmacht zelf ondertekenen.

Ik heb een mentor, bewindvoerder of sta onder curatele. Mag ik dan nog zelf stemmen?

Het kiesrecht is een persoonlijk recht dat alleen voor de kiezer is. U mag dus zelf stemmen, ook al is iemand anders uw wettelijke vertegenwoordiger. Het is aan u om te besluiten of u iemand machtigt als u niet zelf naar het stembureau kunt of wilt komen.

Eenvoudig uitleg over hoe stemmen werkt

Er zijn verschillende websites waarop op een eenvoudige manier een uitleg wordt gegeven over hoe het stemmen in zijn werk gaat:
 

  • Op de website hoewerktstemmen.nl kunt u oefenen met stemmen.
  • Op YouTube vindt u verschillende filmpjes in eenvoudige taal met uitleg over de verkiezingen en hoe het werkt als u gaat stemmen. Er is ook een filmpje met gebarentolk. De filmpjes horen bij het project ‘Stem jij ook?’.
  • Op de website stemjijook.nl staat meer informatie voor mensen met een lichte verstandelijke beperking: een verkiezingskrant, een website, een toolbox en een workshop.

Verkiezingskranten

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing worden er door ProDemos twee verkiezingskranten uitgebracht. Beide kranten bevatten uitleg over de Tweede Kamerverkiezing, de verkiezing en hoe het stemmen werkt, maar zijn geschreven voor verschillende doelgroepen.

  • Verkiezingskrant in gewone taal: In deze krant staat in begrijpelijke taal uitgelegd waar de verkiezingen over gaan, hoe stemmen werkt en wat de Tweede Kamer doet.
  • Stem jij ook?-verkiezingskrant: Deze krant is geschikt voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) en bevat uitleg in simpele taal en met helder illustraties.

 De verkiezingskranten liggen vanaf eind oktober, gratis, voor in de hal van het gemeentehuis.