Regelingen en subsidiemogelijkheden vitaal landelijk gebied

Voor veehouders die overwegen te stoppen of om te schakelen naar een andere bedrijfsactiviteit stelt het Rijk vanaf 3 juli 2023 de Lbv en Lbv-plus regeling open. Deze regelingen zijn vrijwillig. De subsidie kan helpen om de financiën na beëindiging passend te maken. Het bedrijf moet dan wel een bepaalde mate van stikstofdepositie veroorzaken op overbelaste Natura 2000-gebieden.

Lees meer over de Lbv en Lbv-plus regeling en de voorwaarden op aanpakpiekbelasting.nl . Bekijk eventueel ook het beknopte overzicht Lbv/Lbv-plus .

VABIMPULS

VABIMPULS is een soort subsidie, echter niet uitgekeerd in geld maar in advies. De afkorting VAB staat voor Vrijgekomen Agrarische Bebouwing. Eigenaren van lege stallen en schuren in Noord-Brabant (die niet meer voor agrarische doeleinden gebruikt worden) krijgen hulp om de stal of schuur een nieuw doel te geven. Ook sloop kan daarbij een overweging zijn. Een eigenaar kan maximaal voor € 4.300 aan advies uren krijgen.

VABIMPULS biedt de ondernemer veel persoonlijke aandacht en kijkt ook naar de omgeving van de ondernemer als het gaat om verandering van het landelijk gebied.

VABIMPULS - VABImpuls Provincie Noord-Brabant

Landbouw innovatie subsidie

Subsidie kan worden aangevraagd voor projecten gericht op investeringen in landbouwbedrijven, ontwikkeling van kwaliteitslandbouwproducten of technische ondersteuning in de landbouwsector.

De subsidie kan worden aangevraagd door rechtspersonen. Ook natuurlijke personen/particulieren kunnen aanvragen, mits zij deelnemen aan een samenwerkingsverband waarvan ten minste één rechtspersoonlijkheid bezit.

Voorwaarde voor subsidie is dat het project is gericht op innovatieve technieken, bedrijfssystemen en concepten voor bedrijfsvoering, ketensamenwerking en vermarkting, die zich lenen voor grootschalige toepassing of samenwerkingsverbanden en die nu nog niet gebruikelijk zijn in de Noord-Brabantse agrarische sector:

Bij het project is sprake van innovatieve technieken of bedrijfssystemen of samenwerkingsverbanden die nog niet gebruikelijk zijn in de Noord-Brabantse agrarische sector.

Aangetoond dient te worden dat het project voldoende draagvlak heeft binnen de landbouwsector en een reële slagingskans.

Direct landbouw innovatie subsidie aanvragen

MGAB

De Maatregel gerichte aankoop en beëindiging veehouderijen nabij natuurgebieden (MGAB) loopt via provincies. Met de regeling kunnen provincies bedrijfslocaties van veehouders die vrijwillig willen stoppen aankopen of via een subsidie laten beëindigen.

De regeling is aanvullend op de landelijke beëindigingsregelingen Lbv en de Lbv-plus. Voor veehouderijen die niet bediend kunnen worden met deze landelijke beëindigingsregelingen, kan de MGAB dus een optie zijn. Zo is de regeling ook voor bedrijven met andere diersoorten met een hoge stikstofneerslag op kwetsbare natuurgebieden. Bijvoorbeeld konijnen-, geiten- en schapenhouderijen. Bij de MGAB zijn naast een minimale stikstofdepositie op overbelaste natuur, de regionale doelen voor water, natuur en klimaat van belang. Op basis daarvan kijkt de provincie doelgericht op welke manier de stikstofneerslag op kwetsbare natuur verlaagd kan worden.

De regeling is momenteel in ontwikkeling. Het Rijk bekijkt hierbij hoe de regeling een aanvulling kan zijn op de LBV en de LBV-plus. Zo wil het Rijk de regeling ook beschikbaar stellen voor agrarische bedrijven met andere diersoorten. De verwachting is dat eind 2023 de regeling gepubliceerd is. 

Boerderijenfonds

Het Boerderijenfonds is een landelijk stimuleringsfonds dat projecten ondersteunt waarbij agrarisch erfgoed een nieuwe bestemming krijgt, in combinatie met restauratie en verduurzaming. Eigenaren van historisch waardevolle boerderijen en bijgebouwen – dus niet alleen rijksmonumenten – kunnen een aanvraag indienen. Een belangrijk criterium om voor subsidie in aanmerking te komen, is dat de nieuwe bestemming maatschappelijke meerwaarde heeft. Dit betekent dat omwonenden, bezoekers, cliënten, etc. gebruik kunnen maken van de boerderij en dat het project op die manier bijdraagt aan een toekomstbestendig platteland. Eigenaren kunnen een subsidieaanvraag doen tot een maximumbedrag van € 250.000. 

De voorwaarden, overige criteria en meer informatie over de aanvraagprocedure zijn te vinden op boerderijenfonds.nl. Let op: de deadline voor aanvragen is 1 september 2024.

Subsidies voor boeren die willen innoveren of verplaatsen

Op 2 september 20204 zijn de innovatie- en de verplaatsingsregelingen in de Staatscourant gepubliceerd voor boeren die vrijwillig willen bijdragen aan het verminderen van stikstofneerslag op overbelaste Natura 2000-gebieden. Daarnaast volgt binnenkort de vrijwillige beëindigingsregeling voor kleinere sectoren, zoals melkgeiten en konijnen. Hiermee zijn alle regelingen uit de aanpak piekbelasting bekend, waardoor boeren in de gelegenheid zijn om een weloverwogen keuze te maken over hun toekomst. Dat is geen eenvoudig opgave. Daarom kunnen boeren gebruikmaken van een (gratis) zaakbegeleider die hen als vast aanspreekpunt informeert en ondersteunt.

Minister Femke Marije Wiersma: “Nu ook de laatste regelingen bekend zijn, komen we onze belofte na om boeren de kans te geven een weloverwogen keuze te maken uit de diverse opties die er zijn. Het is goed dat er dankzij de innovatie- en verplaatsingsregeling ook mogelijkheden ontstaan voor boeren die hun bedrijfsvoering willen verplaatsen of doorontwikkelen: dat biedt perspectief’.  

De innovatieregeling

De innovatieregeling binnen de aanpak piekbelasting betreft de investeringsmodule van de Subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv). Hiervoor komen veehouderijen in aanmerking met melkvee, varkens en vleeskalveren, die vallen in de doelgroep van bedrijven met piekbelasting. Deze bedrijven kunnen investeren in bewezen technieken die de stikstofneerslag fors verminderen, zoals stalsystemen en luchtwassers. Voorwaarde voor het aanvragen van de deze subsidie is dat het dieraantal op de veehouderijlocatie vijf jaar niet toeneemt.

De subsidieregeling gaat open vanaf 21 oktober 2024, met een beschikbaar gesteld bedrag van 60 miljoen euro. Meer informatie over deze regeling vindt u op de website van RVO.

De verplaatsingsregeling

Ook de Landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting (Lvvp) is vandaag gepubliceerd. Deze regeling richt zich op het stimuleren van vrijwillige verplaatsing naar een hervestigingslocatie waar geen of wezenlijk minder stikstofneerslag op overbelaste Natura 2000-gebieden wordt veroorzaakt. Die locatie kan ook in een ander land binnen de Europese Unie zijn. In totaal is er 105 miljoen euro beschikbaar; dit geld wordt verdeeld over de twee modules van de regeling. Meer informatie over deze regeling vindt u op de website van RVO.

De vrijwillige beëindigingsregeling voor kleinere sectoren

De Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties kleinere sectoren zal naar verwachting eind september gepubliceerd worden en in november 2024 open gaan. Deze regeling is bedoeld voor veehouderijen met de diercategorieën melkgeiten, vleeskalveren, overig rundvee, vleeseenden en konijnen die voldoen aan de drempelwaardes voor stikstofneerslag van de Lbv-plus of de inmiddels gesloten Lbv. Meer informatie volgt na publicatie van de regeling op de website van RVO.

Over de aanpak piekbelasting

De aanpak piekbelasting is een aanpak gericht op de circa 3.000 bedrijven die de meeste stikstofneerslag op Natura 2000-gebieden veroorzaken. Deelname is vrijwillig. Het betreft veelal agrarische bedrijven en enkele industriële bedrijven. Voor die laatste groep wordt onder leiding van het ministerie van Klimaat en Groene Groei gewerkt aan de aanpak industriële piekbelasting.

Binnen de aanpak piekbelasting zijn er diverse mogelijkheden voor boeren. Dit zijn: innoveren, omschakelen, extensiveren, beëindigen en verplaatsen. Uitgebreide informatie over deze vrijwillige subsidieregelingen vindt u hier.