Alles wat u hier leest is nog een eerste aanzet tot een omgevingsvisie en wordt aangepast op basis van de enquêteresultaten en gesprekken met

verschillende maatschappelijke organisaties en andere overheden. Kijk hier voor de verdere planning.

Een verbonden samenleving

Ook op bedrijventerreinen hebben we ‘oog voor mensen’ en zorgen we voor een ‘gezonde en veilige leefomgeving’. Mensen moeten in een aangename, groene omgeving kunnen werken. Hierbij hebben we specifiek aandacht voor het vergroenen van verhard oppervlak, zodat de openbare ruimte beter is bestand tegen hitte en wateroverlast. Daarnaast stellen we dat nieuwe bedrijvigheid in een hoge milieucategorie niet wenselijk is. Met uitzondering van bestaande bedrijfswoningen is het bijbouwen van woningen niet aan de orde op de bedrijventerreinen. Daarom staat weerbare kernen laag in het afwegingskader.

Een verweven landschap

De ambities die samenhangen met een ‘verweven landschap’ hebben minder invloed op de bedrijventerreinen in onze gemeente. De factoren ‘transitie van het landschap’ en ‘grote recreatieve waarde’ staan dan ook laag in het afwegingskader. Voor de infrastructurele lijnen stellen we wel dat deze bij voorkeur natuurgebieden en/of beekdalen niet doorkruisen. Mocht dit wel het geval zijn, dan zorgen we voor de realisatie van faunapassages/wildtunnels en natuurontwikkeling ter compensatie.

Verder zetten we in dit deelgebied in op een ‘duurzame ontwikkeling’. We staan positief tegenover duurzame energieopwekking langs infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan (kleine) windturbines of zonnepanelen langs (snel)wegen.

Een gekoppelde regio

We zetten stevig in op een ‘diverse werksector’. Het bieden van voldoende ruimte aan de lokale bedrijvigheid en sterke relatie met de Brainportregio staan voorop. Er is geen mogelijkheid tot uitbreiding van de bestaande bedrijventerreinen en dit is ook niet wenselijk. Waar nodig zetten we in op herverkaveling en transformatie. Daar worden op korte termijn nog geen concrete acties voor verwacht. De zone ‘Gezondheid, Congres en Kennis uit de vorige structuurvisie wordt losgelaten. De regionale bedrijven zijn belangrijke partijen die we graag huisvesten, met respect voor een gezonde continuïteit van de lokale middenstand en bescherming van natuurwaarden. Voor nieuwe bedrijven is in principe geen plaats in dit gebied. Op de bedrijventerreinen zetten we in op een duurzame ontwikkeling. We stimuleren ondernemers om toe te werken naar circulaire bedrijfsprocessen en de bedrijfspanden te verduurzamen (energiebesparing en energieopwekking).

De gemeente moet ook in de toekomst goed en modern verbonden zijn. We blijven ons in regionaal verband inzetten voor een goede bereikbaarheid van het hoofdwegennet, waaronder de mogelijke verbreding van de A2. Maar ook de fiets krijgt in de regionale verbindingen een grotere rol door de realisatie van een snelle en veilige fietsroute richting Eindhoven.

Terugdringen overlast verkeer 

Lokaal ligt de focus op het terugdringen van de overlast van verkeer in de kernen. Dit doen we door de aanleg van de centrale As, invoering van 30 en 60Km/uur zones op lokale wegen en een lokaal vrachtverkeerverbod in het centrum van Heeze. Momenteel loopt bovendien nog een project voor het doortrekken van de Centrale As naar bedrijventerreinen de Poortmannen en het project ‘Samen mee naar de A2’ in Sterksel. Per locatie wordt bekeken of er verdere aanvullende maatregelen nodig zijn. Voor meer informatie over de verkeersvisie van Heeze-Leende bekijk dit informatieve filmpje.

Verder stimuleren we inwoners om zich per fiets of te voet te bewegen, onder andere door te zorgen voor goede, aantrekkelijke routes tussen woonwijken en dorpscentra. De dorpscentra zelf maken we autoluw, met goede parkeervoorzieningen achter de winkelstraat. Zo blijven er voldoende parkeerplaatsen beschikbaar voor inwoners om hun dagelijkse boodschappen te doen.  Daarnaast proberen we de huidige OV-verbindingen te behouden, zodat alle dorpen bereikbaar blijven. Om vervolgvervoer te stimuleren, willen we de bereikbaarheid en parkeergelegenheid bij ov-knooppunten verbeteren en het verblijfsgebied met name rond het station in Heeze aantrekkelijker maken. Tot slot stimuleren we het gebruik van elektrische voertuigen en nieuwe mobiliteitsconcepten (P+R, nieuwe pakketdiensten, deelvoertuigen) door de inrichting van de openbare ruimte hierop aan te laten sluiten.

Meedenken

Van 5 tot 26 April kon u meedenken of de verhaallijn ‘Bedrijvigheid en verbindingen’, zoals hierboven staat beschreven, volgens u bij Heeze-Leende past.